Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

10.7.16

Matang Family Park, Kuching - Masa bersama keluarga





Matang Family Park. Ini info yang saya saja nak share untuk korang yang rasa2 nak cari tempat mandi di sekitar Kuching. Mungkin kalau dari sekitar kuching mengambik masa sekitar 30 minit utk sampai ke sana. Paling elok.. google je arah ke sana. 
Ini pintu masuk ke sana. Park kereta anda dan bayaran tiket adalah RM2 utk seorang. Bila anda turun ke bawah; bahagian air.. anda ada pilihan sama ada ke atas atau kebawah utk pilihan tempat2 mandi.

Ini tandas @ tempat persalinan anda. Kalau malu2 nak tukar pakaian di bawah; tukar je kat sini.

Ini ke arah bahagian hilir sungai


Apa nak bawa? Bawa la pakaian mandi dan pakaian persalinan anda. Beli la sedikit makanan ringan. Kalau nak panggang2 pun ok juga; di sana ada disediakan tempat utk panggang. Pada masa lawatan saya, arang kayu pun ada dijual disana. Paling elok beli hotdog dan sayap ayam la.

Matang Family Park, Kuching - Masa bersama keluarga





Matang Family Park. Ini info yang saya saja nak share untuk korang yang rasa2 nak cari tempat mandi di sekitar Kuching. Mungkin kalau dari sekitar kuching mengambik masa sekitar 30 minit utk sampai ke sana. Paling elok.. google je arah ke sana. 
Ini pintu masuk ke sana. Park kereta anda dan bayaran tiket adalah RM2 utk seorang. Bila anda turun ke bawah; bahagian air.. anda ada pilihan sama ada ke atas atau kebawah utk pilihan tempat2 mandi.

Ini tandas @ tempat persalinan anda. Kalau malu2 nak tukar pakaian di bawah; tukar je kat sini.

Ini ke arah bahagian hilir sungai


Apa nak bawa? Bawa la pakaian mandi dan pakaian persalinan anda. Beli la sedikit makanan ringan. Kalau nak panggang2 pun ok juga; di sana ada disediakan tempat utk panggang. Pada masa lawatan saya, arang kayu pun ada dijual disana. Paling elok beli hotdog dan sayap ayam la.

28.6.16

PESTA BORNEO, IPGK RAJANG 2016



Persiapan dan persembahan oleh budak2 ni cukup baik. Perhiasan dewan dan pentas, mmg awesome

22.6.16

Jejalah Solo Sabah: Macam2 Ada. Pelbagai catatan akhir perjalanan Jelajah Solo Sabah saya



Ini adalah pos yang agak signifikan kepada saya dan saya jadikan pos kenang-kenangan saya dalam blog ini; mudah2an ia dapat dijadikan sumber info kepada para penjelajah yang berminat nak ke Sabah selepas ini.

Keselamatan:

Dari aspek keselamatan, rasanya tidak lah perlu dirisaukan jika anda pakai jalan2 utama dan bergerak pada waktu siang;

Rakan2 bikers di Sabah juga unik dan hebat kerana ada Whatsapp group yang bertujuan memberi pelbagai bantuan kepada semua bikers yang sentiasa bergerak aktif di seluruh Sabah. Habis minyak ke, bantuan teknikal ke. Bikers yang paling hampir dengan lokasi anda menghadapi masalah akan berusaha untuk membantu semasa ahli.

Keadaan di seluruh bandar2 di Sabah lebih kurang dengan bandar2 kita yang ada di Msia juga;

Cuma kena hati2 dgn selekoh2 tajam, jalan2 yang membonjol disebabkan lori2 berat muatan yang menjadikan jalan rosak seperti itu.

Minyak: Bagi bikers Sabah, mereka dah agak sedia maklum dengan jarak dan kuantiti minyak yang diperlukan. Tapi bagi saya yang baru.. saya sediakn 3 gelen kecil yang saya masukkan dalam side box saya utk keperluan minyak. Bila jumpa stesen minyak yang utama baru saya akan isi kembali gelen2 yang kosong tadi. Secara tidak langsung, ini menjimatkan kos minyak saya sebab harga lebih murah di stesen2 utam berbanding minyak2 yang dijual di tepi2 jalan.

Photo: elok juga rasanya HP dilekatkan pada motor anda. anda boleh klik sahaja untuk ambik gambar dan jika perlu sekali sekala selfie dengan menggunakan timer.

GPS di HP: Kalau perlu set GPS laluan anda masa nak memulakan perjalanan. Seperti saya, saya letak atau lekatkan HP saya di hadapan agar mudah akses utk apa2 keperluan masa riding. Lepas set GPS dan bila daha ada laluan dibentuk maka untuk menjimatkan data.. set mode GPS anda kepada GPS sahaja. maknanya kali ini tidak perlu pakai data lagi. Tapi HP anda kena direct ke langit. Jika terhalang maka data diperlukan.

Sama juga jika nak melintasi Brunei, set GPS HP anda di Msia. Bila masuk Brunei, laluan akan tiada sebaliknya hanya titik kecil akan kelihatan bergerak di laluan jalan dalam HP anda. Apa yang anda perlu buat hanya lah cuba utk terus ikut laluan jalan yang telah di set tadi. Sekurang2nya anda tidak terbabas jauh dari GPS awal tadi. Bila masuk Msia semula, setting jalan di peringkat awal tadi akan muncul kembali.


Pakaian: rasanya tak payah bawa pakaian banyak2; beli sebagai tanda kenangan atau buat t shirt di kedai2 yang anda jumpa; jadi lah kenangan kepada anda juga. Saya beli beg yanga da tulisan waterproof tapi memang tak berapa nak waterproof la pula. so elok anda bawa beg sampah tebal yang besar sahaja; masukkan barang2 anda dalam plastik dan baru masukkn dalam beg anda.

Komunikasi: Sangat perlu rasanya HP anda ada kredit dan ada data sekali. Data amat perlu utk upload gambar2; pakai GPS dan cari info2 semasa. Kredit pula penting utk kes2 kecemasan; call2 hotel @ inn dilokasi anda bermalam. Anda cari hotel pakai internet. bila dah dapat baru anda call utk kepastian

Makan minum: Tak jadi masalah; ronda dari pagi ke petang. Ambik hotel dan keluar la sebelah malam utk makan malam. banyak kedai.


Keperluan lain: Hanger kena bawa. cuci barang2 anda dan jemur je dalam bilik hotel yang ada kipas; guna hanger tu utk gantung dimana2 yang sesuai. Pasti kering bila anda bangun pagi.

Cuasa: Bagi big bikers.. kebanyakkan mereka tak kesah dengan hujan. Redah je. Cuma motor2 bersaiz kecil yang ada kalanya berhenti.. sekadar utk rehat2 dan lepak2 dgn kawan2. Bagaimanapun jika kita tak kesah dgn BASAH.. jalan je sebab selalunya hujan tiada dihadapan. Lagi2 kalau kita nak cepat. Redah je hujan dan tak lama nanti pasti tiada hujan di hadapan.
Tiada persediaan awal; bila dah habis jelajah baru nak buat sticker 
Sticker tanda kenangan dari kudat
Kasut getah dipakai sepanjang perjalanan; tak risau basah  atau kering,
Sempat beli sticker sabah


Jumpa kawan lama


modified - untuk botol air mineral; terpaksa sambung kayu sebab dah patah; hahah


Untuk letak HP; sepanjang masa boleh akses FB, WA dll termasuk ambik gambar2




Gunung: Kagum




The RED telah berada di SABAH














Laluan jelajah SOLO




Rakan baru yang terjumpa di Bintulu


Pengerusi LC di KK; bro RUSDI


Pengerusi LC Kudat Bro Razali


Otai rider; jumpa di Nabawan.. Bro RULY


Jackie the king; heheh; Bro Jack di Nabawan
Install charger HP


Baru perasan tentang 0Km di setiap bandar



Buat embroidery di jaket merah.. sebagai tanda ingatan jelajah solo ini

Day 11: BlowPipe Run Challenge (24 hours riding from KK to Kuching)



Blowpipe Run ini adalah 1 aktiviti bagi penggemar dunia permotoran di mana mereka perlu bergerak dari KK ke Kuching atau sebaliknya dalam masa 24 jam sahaja dan pada tarikh yang sama. Jika melebihi 24 jam maka cubaan rekod itu dianggap gagal.

Saya cuba buat BR sebab saya memang dalam perjalanan pulang ke Kuching, Jadi, alang2 dah nak balik Kuching, elok juga try buat BR. Kajian berdasarkan Google map memberi saya lebih kurang 24jam 30 min. Ini belum kira saya sesat2, suka tengok tempat2 menarik, kena berhenti banyak kali utk isi minyak dll. Harapan amat tipis namun saya gagahi juga untuk mencuba.

Saya bangun pada pukul 2.30am dan memulakan perjalanan mulai jam 3.00am setelah ambik gambar foto di lokasi TODAK, KK sebagai bukti cubaan rekod ini.

Dipendekkan ceritanya, saya berjaya dengan catatan masa 19 jam dan 20 minit. Satu kepuasan peribadi sebab bukan sahaja berjaya melalui Jelajah Solo Sabah tetapi mampu melakukan BR. Setelah sampai dan pos ketibaan saya.. FB dan WA saya mula sibuk dgn ucapan tahniah dari rakan2 dunia permotoran. Pos2 di FB rasmi BR juga turut menambah rakan2 yang pernah melibatkan diri dalam BR ini.

Apa perasaan? Wow! Mana tidaknya. setelah bermula mulai jam 3am, ride sorang2, tak sempat nak makan nasi, kena hujan, sejuk, basah, memandu sorang2 di jalan gelan dan tidak biasa.. semua perasaan itu hilang dengan ucapan dan rasa syukur sebab selamat dan dapat sampai ke Kuching dan berjaya dalam usaha buat rekod peribadi dalam BR ini.

Sebelum itu.. beberapa kali terfikir masa ride dari KK saya terfikir dan bertanya kepada diri sendiri. Kenapa lah saya buat benda2 macam ini. Jelajah solo amat menarik dan i enjoyed myself tapi BR ni.. memang mencabar mental dan fizikal. Kena lagi hujan, sejuk, gelap dan jalan pun kita tak biasa.. memang membuatkan saya banyak kali terfikir. Kenapa lah ramai rakan2 yang suka buat benda2 macam ini. Heheh. Tapi syabas juga la kepada rakan2 BR yang dah berjaya. Yang tak berjaya..cuba2 lah lagi.


Pakaian masa ride..
Saya pakai baju T biasa. Pakai jaket merah saya. Kalau hujan saya pakai baju hujan biasa saya. Kalau hujan lebat dan mula menyakitkan badan saya pakai 1 jaket tebal utk menghalang hujan.


Minyak
Minyak Y15ZR ni hanya 4.2 liter sahaja. Saya kena isi banyak kali. Kadang2 saya biarkan sampai berkelip2 banyak kali, baru lah saya isi semula. Jadi saya sediakan 3 gelen kecil dan saya masukkan gelen2 itiu dalam side box saya. Hanya tinggal top box saya untuk barang2. Jadi saya langsung tidak risau dgn minyak tak cukup @ kos minyak naik sebab saya hanya beli di stesen2 utama dgn harga standard sahaja. Kalau minyak motor habis, saya akan stop n refill di tepi2 jalan je. Kalau terjumpa stesen minyak, akan akan isi semua gelen dan tangki motor.

Laluan dari tugu TODAK, KK ke tugu Kucing, Kuching; 19 jam 20 minit
Sampai dan berjaya menamatkan BR. Macam2 ditempuhi. Hujan, sejuk, jalan gelap, kena isi minyak banyak kali. Terpaksa lupakan makan lama; hanya sekadar beli2 kueh2 dan makan semasa riding
Bergambar di tugu TODAK di KK. Kategori BR3 adalah ikut cc motor yang di pakai


Berehat sebentar sementara menunggu imigresen Lawas Brunei dibuka pada jam 6am. Dari KK ke sini saya ambil masa 2jam 30 minit. Masa ni saya update2 di online dan rehat2 sikit.

Selfie di tugu kuching, Kuching pada jam 10.20pm

Layan camera 360 semasa riding dari KK ke Kch


Bila terasa bosan memandu tu, ini lah dibuat. ambik je apa2 gambar.
Minyak terpaksa digunapakai sampai signal detector tu dah berkelip berkali2. Ye la.. banyak kali nak refill.. leceh juga. minyak motor Y15ZR ni hanya 4.2liter sahaja. kecil juga sebenarnya





Gambar diambil oleh rakan2 LC KK yang kebetulan masih ronda2 di sekirat KK. alang2 dia ambik gambar sebagai bukti la lebih kurang


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...