Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

27.2.09



PRS 2009

Antara ahli2 yang sempat hadir dalam kesibukan sekolah



Bacaan ikrar PRS

SUKAN OLAHRAGA 2 - Kapit





rakan2 guru
penyerahan bendera kejohanan utk pengelolaan 2010
Athlete of the month
4x100m


stylo runner


3rd in marching competition
Selirik athletes

SUKAN OLAHRAGA - Kapit




Bersama rakan guru
Rakan guru SMK Bakun

Dulu tingkatan 2, sekarang dah Ting 6 atas dah
Suasana pesta Sukan di stadium Kapit
Shooting time
Pengelola baru 2010, SMK Selirik. All d best !!
Aksi gembira bila dah menang
anak2 pengetua (kat atas dan kat bawah)

Men in really BLACK
Penutupan oleh pegawai PPD Kapit


FOTOGRAFI

**Tambahan ( Bersama geng fotografi meneliti/ belajar ttg lighting )

lighting yang ada, memang dah kira studio dah ni
background yang buruk dimata tetapi indah di dalam kamera


Satu aktiviti sewaktu Sukan Olahraga di Kapit.
Sasaran kami bukan pingat tapi adengan2, wajah2 dan kepelikan yang bakal berlaku.
Kat jauh2 tu, hati2 dgn zoom ni. Bro Stanley
Fotografi jadi sasaran. Member fotografi kita orang, yang jadi model jap. Tapi memang dia berlari pun 4X100meter. Bro Bob

Buat rakan taulan yang berminat dan seangkatan dalam arena makan duit banyak ni, boleh la join2 aktiviti kita orang di Kapit.

SEMINAR KERJAYA SEHARI





Seramai 150 orang pelajar telah dipanggil bagi menghadiri Program yang telah diadakan di sekolah tersebut. Ia melibatkan ceramah pendedahan peluang kerjaya. Di samping itu ia juga berupa motivasi buat para pelajar agar berazam untuk lulus dan mencapai cita2 dalam dunia pekerjaan masing2.

Seramai 4 orang staf Jab Belia dan Sukan Kapit telah membantu merealisasikan program tersebut. Bagi pihak sekolah pula, pengetua sendiri telah hadir dan membuat majlis penutupan rasmi bersama PK HEM (Therence), guru kaunseling (Sebandi), Ketua Waden (Kennedy) serta beberapa orang guru yang turut membantu.
Yang pasti, Pemberian Kad Rakan Muda Klasik untuk para pelajar amat bermakna kerana ia boleh digunapakai di masa depan.

Akan datang :
Program lanjutan iaitu program pembasmian Jenayah utk seramai 50 orang peserta akan diadakan sekali lagi oleh Jabatan ini bersama jab2 lain. Mudah-mudahan para pelajar yang terpilih akan memanfaatkan apa yang diberi serta menghargai sijil yang turut akan diberi :)



Arigato . .

Sedar tak sedar dah bulan Feb dah. Pelajar ini yang telah berbulan2 di Jepun kini dah di Malaysia dan saya sempat mendalami serta mendengar rancangan serta situasi semasa dia.
Bila dah lama berada si sana tu, banyak yang dah 'tertinggal' dan apa yang boleh dibuat hanyalah dgn memantau perkembangan serta membantu dari apa yang patut. Justeru, lega rasanya bila dia dan keluarga ada planning yang baik.

Buat pelajar Tingkatan 3, 5 dan 6 atas . . nantikan kemunculannya dalam sesi perkongsian ilmu yang akan saya buat khas untuk budak2 yang akan ambil exam tahun ni. Program pembuka minda la katakan (Promosi lebih nampak, hihi). Apa pun, ia adalah untuk kebaikan bersama agar para pelajar terbuka minda bagi menghadapi realiti di kemudian hari.
** P/s kalau ada rakan guru yang nak panggil dia ceramah (Perkongsian ilmu) boleh juga. Hubunginya sahaja guru kaunselingnya. :)


KENANGAN LAMA
( Rakan guru kaunseling )
Bersama Cikgu Ngelambong, Cikgu Anthony, Cikgu Hj Bugin
Bersama Cikgu Nirmala (Kanan)
Kehadiran beliau ke sekolah - menyelia cikgu Anthony sewaktu praktikum
Tuan Hj, Bugin - pernah menjadi tutor semasa saya belajar kaunseling, kini menjadi rakan sekerja pula. Beliau memang seorang yang cukup relax, penyabar dan berwibawa dalam dunia kaunseling ini. all the best !!!

25.2.09



Program Kesedaran Terhadap Sistem Merit Demerit
Unit Kaunseling 2009

Tujuan: usaha murni unit kaunseling dalam memberi kesedaran kepada para pelajar agar sensitif dalam menghindarkan diri dari mendapat demerit hingga dikenakan tindakan selanjutnya
ia diadakan dalam dua sesi pagi/ petang dengan penglibatan ramai guru
geng dari lembaga disiplin
perkongsian dari guru lepasan U
guru lepasan U
dari perspektif pengawas


peserta yang menghadiri program tersebut
cikgu faizul
cikgu sungbuly
PK HEM turut membantu

Rumusan:
Ucapan pengulungan dari saya (guru kaunseling) dalam emngingat balik seluruh aspek yang telah diceramahkan; selain itu memberi dorongan dgn menggunakan bahasa Iban sebab ia lebih efektif digunakan disini. Peserta yang hadir diberi dorongan bahawa mereka masih boleh berjaya, memperbaiki diri dan berjaya pada suatu masa nanti

MAKAN di mana?





chinese LAKSA di pasar baru, sebelah pagoda; apa hebat - udangnya kira ok tidak macam yang lain (dah lama sikit)

Oopps . . ini bukan di kapit. sebaliknya di Chicken Rice sibu, depan premier; boleh tahan juga la dgn design pyramid rice

Lain2:
  1. Canai kosong (digoreng ranggup) - kat gelanggang sebelah kedai cina; apa special - sos merahnya yang lebih OK berbanding kedai2 yang lain. Canai selalunya > ranggup (x pernah x puas hati; yang lain ada kalanya liat, basi rasanya)
  2. kampua (keras sikit) - sebelah BSN; kedai cola
  3. parking senang - kedai sebelah 4D; park saja di belakang; kalau nak boleh cuci kereta sekali; 2 dalam satu
  4. mee banyak - kedai orchard
  5. kedai ah kau - kedai yang sentiasa tension n marah2
  6. kedai kaki ayam - service lambat kerana selalu ramai orang; bagaimanapun tastenya tidak macam dulu2 lagi; dah kurang sikit
  7. kedai famous - kedai roti yang mahal tapi kalau nak rasa sekali sekala, boleh la
  8. kedai ungtong - sentiasa penuh, namun rotinya keras sedikit; kalau compare darisegi kualiti, kalah sikit kena famous tapi lebih murah la
  9. kedai bubur - lebih sedap di kedai sebelah orchard berbanding kedai2 bubur yang lain (kadang2 cair sangat)
  10. kedai ABC (dll) yang terbaik; kedai cina gelanggang kenyalang; dekat tangga; apa special - aisnya lebih halus; ada yang aisnya memang besar (takan ku makan kat sana lagi)
  11. kedai ah mu - bagusnya sebab banyak menu; tapi mahal sikit la
  12. rumusan : apapun carilah kedai yang menepati citarasa kalian; mulut tak sama; minat tak sama dll
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...