Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

5.10.09

Kerjaya GuruLaluan Perguruan
Individu yang ingin menyertai kerjaya perguruan boleh berbuat demikian secara berikut:

Bagi lepasan SPM boleh memohon untuk mengikuti Kursus Perguruan Lepasan SPM (KPLSPM) atau memohon opsyen pendidikan melalui matrikulasi untuk ke Universiti Perguruan Sultan Idris.
Bagi individu yang telah mempunyai ijazah dan berminat, boleh memohon ke program Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI).

Latihan Pra PerguruanKursus Perguruan Lepasan SPM (KPLSPM)Pelajar lepasan SPM yang berminat untuk menjadi guru boleh memohon secara atas talian untuk mengikuti KPLSPM.
Pemohon yang berjaya melalui syarat-syarat awal kursus akan mengikuti latihan perguruan selama empat tahun. Pada akhir pengajian, pelatih yang berjaya akan dianugerahkan Sarjana Muda Pendidikan dalam bidang yang dipilih.
KPLSM menawarkan kursus perguruan bagi semua peringkat sekolah.Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI)Kursus ini terbuka kepada individu yang telah memiliki ijazah pertama dan berminat untuk memasuki bidang perguruan boleh memohon untuk mengikuti KPLI secara atas talian. Pelatih KPLI akan menjadi guru di sekolah rendah sahaja.Lain2
  • nak masuk maktab perguruan,hanya ada KPLI @ KPLSPM
  • KPLI kene ade ijazah baru boleh masuk
  • KPLSPM plak kene 6 @ 7A dalam SPM, dan tak lebih 20 thn
  • GST (Guru Sandaran Telatih) kene ade Ijazah Perguruan/Pendidikan
  • GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) leh mohon kat JPN jew...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...