Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

18.6.10

Problem Solving 1saya teringat dgn idea ni

Ilustrasi : Memasukkan batu besar, kemudian batu kecil, pasir dan akhirnya air ke dalam gelas. Ia boleh dilakukan. Tapi jika yang sebaliknya dilakukan dgn pengisian pelbagai bahan tersebut secara tidak teratur @ sebarang shj. maka ia tidak akan mungkin. Jika air diisi dahulu dan batu besar kemudian, air tersebut pasti melimpah dan membasahi sekitarnya.

Apa mesej disini? 
 
Kita perlu menangani setiap perkara dgn bijak, mengambil keputusan yang tepat pada masa yang betul dan mendahulukan apa yang penting diikuti perkara yang kurang penting. Sama juga menyelesaikan mslh yang besar @ segera dahulu diikuti oleh mslh2 yang kecil @ ringan. PASTI nya semuanya dapat diselesaikan dgn baik dan effisien. Namun ramai orang dewasa ini tidak bertindak sedemikian. buat keputusan sesuka hati @ terburu2 sehingga ia mendatangkan kesan yang lebih teruk lagi.

Mari pada hari ini, tangani mslh anda secara bijak, step by step dan pasti ia akan dapat diselesaikan dgn baik. dan apa yang lebih baik ialah . . anda akan berkongsi kejayaan anda ini kepada orang lain pula.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...