Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

29.10.10

Kemesraan antara binatang




Kadang2 dalam kehidupan ini akan tercetus banyak isu yang merenggang sesebuah hubungan. Namun ia bukan lah sekadar isu ketidaksamaan nilai, fikiran dan pembawaan semata2. Ia juga sebenarnya mengajar dan mendidik kita utk melihat dunia orang lain, menerima, memaafkan, bertolak ansur dll. 

Kalau dilihat si kura2 dan badak ni, pelik rasanya dan entah kenapa mereka sedemikian rupa. Bagi kita pengajaran seharusnya ada dimana2. Sebab itu dikatakan bahawa pendidikan sepanjang hayat. Ini bukan sahaja merangkumi aspek ilmiah tetapi juga keperibadian diri, nilai2 agama dan byk lagi. Justeru, dalam setiap hal yang berlaku dalam hidup kita, pengajaran dan panduan hidup harus ada dan berkembang dengan sendiri sehingga ia akan terus mendidik dan memandu kita kepada hal2 yang lebih baik pada setiap masa.

Chow :)

Correct timing to drink water




Correct timing to drink water, will maximize its effectiveness on the Human body.
  • Two (02) glass of water - After waking up -  Helps activate internal organs
  • One (01) glasses of water  - 30 minutes before meal - Help digestion
  • One (01) glass of water - Before taking a bath - Helps lower blood pressure
  • One (01) glass of water - Before sleep  - To avoid stroke or heart attack

28.10.10

Rekod surfing anda



Ini adalah rekod surfing anda mengikut minat anda

More infos while in PPD



Rasa2nya sejak beberapa minggu yang lepas, perkongsian ilmu dari saya adalah dgn adanya nilai utk terbuka kepada penambahan ilmu sejak berada di PPD. Hari ini dan dalam minggu ini, rakan sekerja rasa2nya semakin diperkayakan dgn ilmu dalam dunia pendidikan. Pastinya utk kegunaan sewaktu melawat sekolah namun ia memang sepatutnya diketahui umum agar semua sedia maklum dgn segala perkara yang berlaku dalam dunia pendidikan ini.

Morning prayer yang seringkali dibuat pastinya akan menambah input kami. Walaupun ada kerja2 tambahan, namun jika dijadikan sesuatu yang positif maka tidak rugi kami mengerjakannya sebab ia amat baik. Jauh juga rasanya bila dah duduk di office dgn budaya kerja yang baru dan berbeza amat membuka minda kita kepada pelbagai isu.

Mudah2an pembaca juga turut ingin tahu apa yang dimaksudkan ini sebab walaupun ilmu di sekolah diperturunkan yang pasti ilmu di pejabat juga ada sedikit kelainan. Tapi apapun ia adalah utk kebaikan bersama dan bukanlah utk sendiri sahaja.

Semoga terus sukses dalam kerjaya masing2 :)

11.10.10

Ini tips bagi melajukan Windows XP dalam 10 langkah:



Speeding up Windows XP in Ten Steps

1) Our first tweak will involve reduction of parts of the heavy GUI themes that windows XP makes use of as default; we will disabling some of the visual effects, to do this:

>Open The System panel (Windows Key & Pause Break)
>Click on the advanced tag
>Select settings from the performance section
>Select Adjust for Best performance
>Reselect Anything that you think is essential for your self

2) For this section, you may have to make some sacrifices, this will involve changing your default Windows XP Theme to the classic one, if you really don't want to change the default theme then you can skip this step but, here is how to do it:

>Right click on your desktop, then select 'properties'
>From the theme tab, select windows classic.
>Apply and Exit

3)Windows XP has many things going on in the background at once, these are known as processes. Here we will be changing the windows & folders process from 'explorer.exe' to a separate one, this will increase system stability. To do this:

>Start windows explorer, for example 'MyComputer'
>Go tools, then to folder options
>Scroll down and select "launch folder in separate process box
>Apply and exit

4)Here we are going to be turning of the 'indexing service'; the indexing service is a part of XP that indexes (stores) in a certain way that it's easier to find when you are searching for it through windows search. To do this:

>Click start, run [windows key & R]
>Type in 'services.msc' and click run
>Scroll down and find the indexing service
>Right click, properties
>Change the startup type to disabled(windows won't be able to start it) OR Manual(Windows can start it when it needs)
>Stop the service if it's currently running by clicking 'stop'
>Apply and exit

5)Here we will be disabling the 'background intelligent transfer' service which, really isn't intelligent. This service is used by MSN explorer to transfer files and information in the background. For 90% of people, this service isn't really required; therefore you can disable it. To do this:

>Click start, run [windows key & R]
>Type in 'services.msc' and click run
>Scroll down and find the Background intelligent transfer
>Right click, properties
>Change the startup type to disabled(windows won't be able to start it) OR Manual(Windows can start it when it needs)
>Stop the service if it's currently running by clicking 'stop'
>Apply and exit

6) Here we will disabling the remote registry service, this service is designed to allow remote users access to your registry (where your software information is stored), For PC's that aren't well maintained this can cause a huge security exposure and risk t your system. To disable:

>Click start, run [windows key & R]
>Type in 'services.msc' and click run
>Scroll down and find the Remote Registry Service
>Right click, properties
>Change the startup type to disabled(windows won't be able to start it).
>Stop the service if it's currently running by clicking 'stop'
>Apply and exit

7) Here i will be showing you how to disable the 'Remote procedure call locator' NOT the 'Remote procedure call'. This service is unnecessary, unlike the 'Remote procedure call' service, which is vital to XP. To do this:

>Click start, run [windows key & R]
>Type in 'services.msc' and click run
>Scroll down and find the Remote Procedure call Locator service
>Right click, properties
>Change the startup type to disabled(windows won't be able to start it).
>Stop the service if it's currently running by clicking 'stop'
>Apply and exit

Cool If you never use Windows Messenger, which is old and slow but, it always starts up and slows down your PC, then here's how to disable hat service. This is how:

>Click start, run [windows key & R]
>Type in 'services.msc' and click run
>Scroll down and find the Messenger service
>Right click, properties
>Change the startup type to disabled(windows won't be able to start it).
>Stop the service if it's currently running by clicking 'stop'
>Apply and exit

9) If you don't like the prospect of many items starting up when your PC does then, here i will be showing you how to disable their startup in a very simple way; this will hugely decrease your PC startup time. We will be using 'MSCONFIG', here's how:

>click Start
>click Run
>Type in 'msconfig' and click 'run'
>Click on the startup tab
>Now remove as many entries as you wish, but be sure NOT to remove the startup of your firewall and Anti-Virus. If you're not sure "google" the '.exe' names of your firewall and anti virus.

10) Defragmentation, may not be in every ones heads when it comes to PC's but, 'defragging' on a daily basis can hugely speed your PC up. Defragmentation is the process where files on your hard drive are rearranged so that they can be accessed quicker, doing this will increase your general PC speed, here how to do it:

>Start
>Run
>Accessories and click 'System tools'
>Select 'Disk Defragmentar'

When running this, first analyze your disk to see if defragmentation is required. If it is click 'defragment'.

Cara-cara Nak Format Hard Disk Dan Install Windows XP



Format Hard Disk dan install Windows XP ke dalam komputer biasanya dilakukan kerana dua sebab, iaitu:
• Anda baru sahaja membeli komputer atau hard disk baru, jadi anda perlu memasukkan OS ke dalamnya.
• Windows anda rosak, hang, atau dijangkiti virus. Dan install kembali Windows XP merupakan jalan terakhir yang terpaksa anda buat suapaya komputer anda kembali berfungsi seperti biasa.
Artikel pada kali ini akan mengajar anda cara-cara untuk format Hard Disk dan install Windows XP ke dalamnya, langkah demi langkah. (Nota: artikel ini dipenuhi dengan gambar rajah, jadi ianya mungkin mengambil sedikit masa untuk dipaparkan). Jika anda ingin cetak artikel ini, download fail pdf ini. Ok, mari kita mula:
Tetapkan Boot Sequence Kepada CD-ROM
Bagi memastikan komputer anda akan membaca CD Windows XP yang akan dimasukkan, boot sequence haruslah ditetapkan kepada CD-ROM terlebih dahulu. Dalam kebanyakan komputer, setting ini telah sedia ditetapkan, jadi anda tidak perlu bimbang lagi. Anda boleh terus ke bahagian Format Hard Disk sekiranya tiada masalah di sini.
Namun sekiranya komputer anda tidak membaca dari CD-ROM, ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan boot sequence:
(Nota: Setiap komputer mempunyai paparan BIOS yang tersendiri. Jadi, apa yang anda lihat ini mungkin berbeza dari komputer anda. Namun, konsep dan asasnya tetap sama)
1. Hidupkan komputer anda.
2. Tekan butang F2 (di sesetengah komputer, anda harus tekan butang DELETE) untuk melancarkan BIOS.
3. Dalam Phoenix BIOS, pilih Advanced BIOS Features.

4. Pilih Boot Sequence.

5. Dalam urutan Boot Sequence, tentukan yang CD-ROM berada di bahagian atas sekali.

6. Tekan F10 untuk simpan setting anda dan restart komputer.

Format Hard Disk
1. Pertama sekali, anda akan nampak satu skrin dengan mesej “Press any key to boot from CD…”. Tekan apa-apa butang di sini supaya komputer akan mula membaca dari CD Windows XP.

2. Perhatikan mesej yang mula-mula keluar, “Press F6 if you need to install a third party SCSI or or RAID driver”. Mesej ini penting sekiranya anda install Windows XP ke atas Hard Disk SATA. Jika ya, tekan F6 dan masukkan disket SATA yang disertakan bersama motherboard anda. Jika tidak, abaikan mesej ini dan teruskan ke langkah 3. (Nota: Sekiranya anda nak install Windows XP kepada Hard Disk SATA tapi tiada disket, ikuti langkah ini)

3. “Welcome to Setup” dipaparkan. Tekan ENTER untuk mula install Windows XP.

4. “Windows XP Licensing Agreement”. Tekan F8 untuk teruskan.

5. Sekiranya Hard Disk anda mempunyai Windows XP, Setup akan bertanya sekiranya anda nak baiki Windows XP yang lama tu. Tekan butang ESC kerana anda nak install Windows XP yang baru.

6. Sekiranya Hard Disk anda:
o masih baru dan belum mempunyai sebarang partition, ikuti langkah 7 hingga 8.
o tapi jika ia sudah ada partition di dalamnya, teruskan pada langkah 9.
7. Buat satu partition dengan menekan butang C.

8. Tentukan saiz partition anda dan tekan ENTER.

9. Pilih partition C: untuk install Windows XP. Ingatan: Kalau anda ada fail dan dokumen penting dalam partition C:, buat backup dengan memindahkan data tersebut ke dalam partition D: ataupun ke dalam external hard drive.

10. Tekan butang C untuk setuju.

11. Pilih NTFS sebagai file system dan tekan ENTER.

12. Tekan butang F untuk format Hard Disk.

13. Setup akan mula format Hard Disk dan menyediakan fail bagi proses install Windows XP. Setelah proses ini selesai, komputer anda akan restart dengan sendirinya.

Install Windows XP

1. Proses install Windows XP bermula. Klik pada butang Next.

2. Masukkan nama anda dan klik butang Next.

3. Masukkan nombor siri bagi Windows XP dan klik butang Next.

4. Masukkan password bagi Administrator dan klik butang Next.

5. Dalam ruangan Time Zone, pilih Kuala Lumpur dan klik butang Next.

6. Proses Setup telah bermula. Tunggu hingga selesai.

7. Sekiranya anda mempunyai Network Card, Setup akan meminta anda membuat pilihan mengenai Network. Klik sahaja pada butang Next sebanyak dua kali.

8. Tunggu sehingga keseluruhan proses install Windows XP selesai, dan komputer akan restart sekali lagi.
 
Mula Menggunakan Windows XP
1. Kali pertama Windows XP dimulakan, screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Klik pada butang OK.

2. “Welcome to Microsoft Windows” dipaparkan. Klik pada butang Next.

3. Pilih “Not right now” dan tekan butang Next. Anda boleh mengaktifkan kembali Automatic Updates pada kemudian hari.

4. Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Anda boleh tinggalkan langkah ini dengan menekan butang Skip.

5. Pilih “No, not at this time” supaya anda tak perlu mendaftar dengan Microsoft. Tekan butang Next.

6. Masukkan nama anda dan tekan butang Next.

7. Klik pada butang Finish.

8. Kini, Windows XP telah siap sedia dipasang dan anda sudah boleh mula menggunakannya.

Anak adalah bonus serta tanggungjawab kita di dunia



Jika hari ini kita melihat anak kita. Apakah fikiran di minda kita. Adakah mereka sekadar anak shj? Penyambung atau penyeri keluarga? Difikirkan kembali . . . mereka adalah segala2nya bagi kita tetapi kenapa mereka nakal, jahat, derhaka? Mungkin kah kerana kita. Pastinya ada yang menidakkan kenyataan ini. Mungkin juga kerana persekitaran mereka. Bukankah kita juga yang mewujudkan persekitaran itu. 
Jadi kenapakah mereka bertindak sedemikian rupa. Kejayaan mereka adalah kebanggaan kita tapi kejahatan mereka juga memalukan kita. Semuanya ada fakta, isu dan sebab musabab tersendiri.

Rumusan:
1. Pelajarilah ilmu keibubapaan hari ini agar kita bukan sahaja menjadi ibu dan bapa tetapi pengajar dan pendidik mereka. 
2. Kasihanilah mereka dalam nilai kemanusiaan serta didikan agar tidak mereka menjadi dewasa dalam nilai keduniaan semata2.
3. Bimbinglah mereka ke jalan benar agar kita tidak dibenarkan kearah jalan salah mereka.
4. Biasakan apa yang betul dan betul2kanlah apa yang biasa-biasa.

7.10.10

Dapatan net: INILAH 9 Makanan Penambah Umur Panjang !!



Mungkin Anda pernah mendengar berbagai jenis makanan yang dapat membuat Anda sehat, nah bagaimana dengan makanan yang dapat membuat Anda panjang umur? Jika Anda penasaran, jangan ragu untuk menyimak yang satu ini.

Konon ada 9 makanan yang dapat menambah umur panjang jika Anda konsumsi secara rutin. Makanan apa sajakah itu?

1. Brokoli
Menurut para ahli, brokoli mengandung lebih banyak vitamin C dari pada buah jeruk, lebih banyak mengandung kalsium dari pada segelas susu dan lebih banyak mengandung serat alami dari pada setangkup roti gandum serta mengandung cukup banyak antioksidan

Keuntungan : Sayur brokoli merupakan salah satu sayuran yang mengandung banyak anti karsinogen yang dapat merangsang tubuh untuk melawan zat-zat penyebab kanker. Bukan hanya itu saja, brokoli juga berfungsi untuk mencegah terjadinya katarak, penyakit jantung, radang sendi, bisul dan berbagai virus.

Penyajian : Anda mendapat keuntungan yang maksimal jika Anda mengkonsumsi brokolo itu dengan cara direbus atau disantap mentah. Bisa juga dibuat salad dengan taburan keju rendah lemak.

2. Chamomile
Chamomile masih termasuk keluarga bunga aster dan biasanya digunakan untuk pengobatan.
Keuntungan : Chamomile biasanya digunakan untuk mengendurkan urat syaraf. Umumnya digunakan untuk mengurangi stress dan tekanan.
Semakin sedikit kadar stress yang Anda derita, maka semakin rendah juga kemungkinan Anda terserang berbagai penyakit yang berkaitan dengan stress. Selain itu Chamomile juga membantu detoksifikasi tubuh dengan cara membuang "sampah-sampah" tidak berguna melalui ginjal.

Penyajian : Chamomile dapat dikonsumsi seperti makanan kering atau diseduh. Dapat pula dicelupkan ke air hangat seperti teh.

3. Cranberries
Buah yang masih termasuk keluarga berry ini mengandung vitamin c, zat kimia pemberantas bakteri dan mengandung antioksidan.

Keuntungan : Cranberries membantu melindungi terjadinya infeksi saluran kemih, kanker dan juga melindungi masuknya bakteri berbahaya ke organ-organ tubuh.

Penyajian : Buah ini memang mempunyai manfaat yang "manis" bagi tubuh namun menyantap buah ini mentah-mentah sangatlah asam. Jika Anda senang menyantap buah, coba padukan dengan muffin gandum. Tapi bila Anda ingin mengambil keuntungan maksimal dari buah ini, cobalah meminum campuran jus cranberries dan apel agar rasanya tidak terlalu asam.

4. Minyak Ikan
Beberapa ikan seperti salmon, mackerel atau ikan haring terkenal sebagai penghasil omega-3.

Keuntungan : Mengkonsumsi ikan jenis ini dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah dan juga melindungi Anda agar tidak terjadi stroke dan pembekuan darah di otak

Penyajian : Anda dapat mengkonsumsi secara mentah seperti menyantap sushi atau bisa juga dipanggang.

5. Lemon
Buah lemon masih merupakan kerabat yang dekat dengan buah jeruk dan buah ini juga mengandung banyak sekali vitamin C.

Keuntungan : Selain bermanfaat untuk menjaga kecantikan wajah, ternyata jus lemon juga mengandung sifat sebagai anti bakteri yang mana sangat baik untuk memerangi infeksi di mulut seperti sariawan dan sakit tenggorokan.

Penyajian : Coba peras buah lemon di atas ikan salmon ketika Anda sedang ingin menyantap sushi, bisa juga dengan meminum perasan lemon yang dicampur dengan air atau menambahkan perasan air lemon itu di salad Anda.

6. Bawang
Menurut para ahli, bawang juga kaya akan vitamin c, zat antioksidan dan sulfur.

Keuntungan : Memang ironis karena bawang membuat nafas Anda kurang sedap tapi ternyata mampu melindungi Anda dari berbagai penyakit pernafasan seperti asma dan adang saluran pernafasan. Tidak hanya itu saja, ternyata bawang juga mampu menaikkan kadar HDL atau kolesterol baik dalam darah dan melindungi Anda dari ancaman kanker.

Penyajian : Cara terbaik untuk mengkonsumsi bawang adalah dengan memakan secara mentah dalam salad atau sandwich. Dan bawang yang terbaik untuk dikonsumsi adalah bawang merah dan bawang putih.

7. Gandum
Gandum mempunyai kandungan kalsium yang tinggi, selain itu juga mempunyai serat alami yang terbaik bagi Anda yang ingin melakukan diet.

Keuntungan : Jika Anda ingin menikmati hidup panjang dengan tubuh yang sehat, cobalah untuk beralih ke gandum. Gandum berfungsi untuk melindungi gigi Anda agar tidak mudah rapuh dan juga mencegah kekeroposan tulang sehingga Anda tidak terkena osteoporosis. Selain itu gandum juga merupakan bahan makanan yang rendah kolesterol, dapat mengurangi tekanan darah dan memerangi kanker usus.

Penyajian : Cara penyajian terbaik tidak lain yaitu dengan memasaknya di atas api kecil atau dengan di seduh air panas.

8. Tomat
Buah yang satu ini tentu tidak asing lagi dalam hidup Anda. Dengan harga yang murah meriah dan manfaat yang luar biasa, tidak heran jika buah ini menjadi favorit banyak orang.

Keuntungan : Tomat dapat menaikkan sistem kekebalan tubuh seseorang, mengurangi penyebaran kuman di tubuh dan mengurangi resiko terkena kanker terutama kanker prostat, paru dan kanker usus.

Penyajian : Menurut para ahli, tomat yang telah dimasak mengandung kadar lycopene yang lebih tinggi dari tomat mentah. Tomat kalengan malah mengandung 3 kali lipat kadar lycopene dari pada tomat segar sedangkan saus tomat mengandung 5 kali lipat kadar lycopene dari pada tomat mentah.

9. Teh Hijau
Teh yang sangat terkenal di negara Jepang ini memang memiliki banyak kandungan vitamin seperti A, C dan E yang juga berfungsi sebagai antioksidan.

Keuntungan : Tahukah Anda bahwa teh hijau lebih kuat dari pedang samurai karena dapat mencegah oksidasi sel yang pada gilirannya akan berubah menjadi kanker. Selain itu teh hijau ini ternyata berkhasiat untuk membangun pertahanan bagi sistem kekebalan tubuh dan mengencerkan darah untuk melawan penyakit jantung.

Penyajian : Sama seperti Anda hendak meminum teh biasa. Coba seduh teh hijau dengan air panas di cangkir Anda. Biarkan selama beberapa waktu. Semakin lama teh hijau itu terendam, semakin baik hasilnya bagi tubuh Anda.



dapatan web : 9 Cara Sehatkan Tubuh Dan Pikiran Dalam 1 Minit




KITA semua kuatir terhadap masalah kesehatan seperti jantung atau kanker. Namun terkadang, upaya yang kita lakukan untuk menghindarinya justru jauh dari harapan
Tak perlu berpikir rumit, banyak hal sederhana dan cepat yang dapat Anda lakukan untuk menjaga diri tetap sehat dan rileks. Berikut, cara yang diberikan Third Age untuk meningkatkan kesehatan Anda dalam waktu 1 menit bahkan kurang.

Memeluk pasangan
Penelitian baru menunjukkan bahwa semakin Anda merasa nyaman dengan pasangan, maka Anda memberi perasaan rileks lebih besar kepada tubuh dan pikiran. Perasaan nyaman dimaksud bisa didapat mulai dari saling berpelukan hingga bercinta. Sebuah penelitian terbaru di Psychosomatic Medicine menunjukkan buktinya. Untuk setiap waktu bermesraan, kortisol—hormon yang dilepaskan tubuh saat stres—berkurang sekira 7 persen.

Makan cokelat
Masih merasa bersalah saat mengunyah cokelat? Tak perlu, karena menurut sebuah studi baru-baru ini di Northumbria University, Inggris, cokelat kaya flavanols yang membantu meningkatkan aliran darah ke otak. Cokelat juga kaya flavonoid yang membantu tubuh memerbaiki kerusakan yang ada dan melawan racun, meningkatkan memori, melawan kelelahan, dan membantu tubuh dalam tugas-tugas yang menantang mental.

Dengarkan musik
Lain kali Anda menemukan diri dalam situasi penuh tekanan, pasang headphone untuk mendengarkan lagu favorit. Menurut sebuah studi terbaru di Cleveland Clinic, musik dapat menurunkan tekanan darah dan tingkat stres.

Tertawa
Ketika stres datang, tertawa benar-benar obat terbaik. Tawa mampu untuk meningkatkan energi, mengurangi rasa sakit, meningkatkan fungsi kekebalan tubuh, dan meredakan ketegangan. 'Dapatkan screen saver yang konyol. Sewa film yang lucu ketika Anda tiba di rumah. Berhenti memikirkan hal-hal yang terlalu serius!,' kata Alice Domar Ph.D., direktur Mind/Body Center for Women's Health di Beth Israel Deaconess Medical Center.

Brisk walking dengan anjing peliharaan
Sahabat terbaik manusia lebih dari sekadar pendamping hidupnya hari ini, tapi juga hewan peliharaan. “Brisk walking atau jalan cepat di sekitar blok rumah Anda adalah bentuk olahraga ringan yang bagus untuk kaki, juga meningkatkan serotonin dan dopamine, yakni pemancar saraf yang bersifat menyenangkan dan menenangkan,” tutur Blair Justice PhD, profesor psikologi di University of Texas School of Public Health.

Mengambil nafas dalam
Meningkatkan kesehatan dan kebahagiaan cukup dengan bernafas dalam. Bernafas memberi manfaat perbaikan proses pencernaan, kebugaran, dan kesehatan mental untuk meningkatkan energi dan rileksasi.

Makan sebuah apel
Buah kaya gizi ini adalah aset utama untuk diet apapun. Apel kaya antioksidan, serat, dan flavonoid, apel membantu mendukung kesehatan jantung, dan menjaga kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh Anda tetap terkontrol.

Senyum
Menurut sebuah studi baru-baru ini di Columbia University, senyum mampu melawan stres. Ketika Anda merasa saraf menegang dan perasaan cemas menyerang, luangkan waktu untuk istirahat dan tersenyum. 'Jika Anda dapat memperlambat laju pernapasan dan mengubah ekspresi, Anda dapat mengusir stres,' jelas Mark Stibich PhD, konsultan di Columbia University.

Mulai hari dengan bunga
Sementara rutinitas sehari-hari dapat menurunkan tingkat energi dan pandangan kita soal hidup bahkan sebelum akhir pekan tiba, penelitian menunjukkan bahwa bunga menjadi jawabannya. Menurut sebuah studi terbaru di Rutgers University, bunga menjanjikan usia panjang, efek positif pada energi dan suasana hati, bahkan dapat mengurangi depresi dan kecemasan. Memandangi warna-warni bunga ataupun mencium aroma semerbaknya tentu menghadirkan perasaan tenang.

Info dari web - 10 Tanda Perkawinan di Ambang Kehancuran



Tak ada pasangan suami istri menginginkan perkawinan yang berujung perceraian. Namun, ketika suatu pernikahan selalu diwarnai konflik, hal ini juga bisa membuat hubungan di ujung tanduk.

Membiarkan konflik berlarut-larut dalam pernikahan memang bisa menjadi biang masalah yang mengakibatkan perceraian. Waspadai beberapa keadaan yang mengancam nasib pernikahan, seperti dikutip dari GeniusBeauty:

1. Kurangnya spontanitas Anda dan pasangan
2. Tidak menginginkan kebersamaan
3. Kurang perhatian pada pasangan
4. Tidak ada waktu untuk diskusi bersama
5. Tidak lagi merencanakan masa depan
6. Kehilangan kepercayaan pasangan
7. Terjadi perselingkuhan
8. Tidak lagi saling menghormati
9. Penurunan gairah bercinta
10. Tidak puas secara seksual

Bila kehidupan pernikahan Anda dan pasangan mengalami beberapa gejala di atas, mulailah membangun komunikasi yang menjadi masalah dalam hubungan.

Jika tak mampu memecahkannya sendiri, bantuan dari orangtua atau orang yang kalian dipercaya bisa memberi solusi. Jika perlu, berkonsultasi dengan konsultan pernikahan sebelum memutuskan perceraian sebagai jalan keluar.

Jerayawara DBKU dgn PPD Padawan di SJKC CH batu6










Jadi wakil PPD

Rumusan:
Memang banyak pameran dan ceramah kesedaran terhadap isu RECYCLE ni namun ia tidak ketara sangat dalam masyarakat membangun. Lainlah kalau dibandar2 besar. Yang ketara bukan sahaja sewaktu nak membuang bahan2 tersebut tapi produk hilirannya dah nampak dan ia pastinya membawa perubahan besar dalam minda sesebuah masyarakat tersebut. Jauh sekali di pedalaman @ hulu2 sungai. Kebanyakannya hanya sampah. 
Mudahan2 generasi baru akan terus berusaha dan membina satu budaya negara maju yang lebih efisien di masa depan dgn menghasilan produk2 hiliran yang akan membawa kebaikan kepada masyarakat dunia

NAK NAIK KUDA: Latest Project



NAK NAIK KUDA: Latest Project: "Ini adalah beberapa gambar yang sempat dipaparkan. Semua golongan boleh mencuba untuk menunggang kuda."

6.10.10

Bersama Mr Manager Vernon Kedit di PPD Padawan



 suatu masa di suatu hari
 wajah nya di Murai.com
 Antara kerja2 dalam dunia hiburan
Satu program yang berlangsung di SK Sg Maong dgn lawatan khas dari Ketua Menteri Sarawak dan dgn tak semena2 bertemu dgn Mr Vernon di PPD Padawan. Jam dah pukul 5 dan mmg waktu balik tapi betul2 bila nak buka pintu pejabat ia dibuka pula oleh salah seorang staf dgn kelihatan wajah ceria Vernon di depan saya. 1-2 saat minda ku memproses wajahnya dan akhirnya saya berkata ' i know you'. Walaupun dia ada urusan penting masa itu, saya pun ambil lah kesempatan utk bergambar. Maklumlah selebriti la katakan. Dan bukan semua orang sempat jumpa dia ni. So begitulah alkisahnya dgn Mr. Manager ni.

All d best Mr Vernon

4.10.10

Infos



Info: Dapatan rekod sejak blog ini dibina;

·        Pageviews all time history 5,382
·        Kebanyakkan tetamu melayari dgn IE
·        Post : Gejala dan Rawatan Beguk   470 Pageviews

·        Pageviews
·        Malaysia     3,042
·        United States          613
·        Indonesia    424
·        Germany    126
·        United Kingdom     115
·        Philippines  79
·        Canada                  64
·        Brazil                      61
·        France                    49
·        Poland                    44

·        Pageviews by Browsers
  • Internet Explorer
  • 2,594 (48%)
  • Firefox
  • 1,830 (34%)
  • Chrome
  • 635 (11%)
  • Opera
  • 180 (3%)
  • Safari
  • 86 (1%)
  • handyCafeCln
  • 19 (<1%)
  • Flock
  • 12 (<1%)
  • Iceweasel
  • 11 (<1%)
  • NS8
  • 6 (<1%)
  • NetFront
  • 5 (<1%)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...