Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

16.12.10

Senarai Borang² Kaunseling UPsK (Rujukan sahaja)



 

Info Bahagian Psikologi dan Kaunseling KPM




Profil Jabatan
JabatanBahagian Psikologi dan Kaunseling
Ketua JabatanSetiausaha Bahagian
Tuan Haji Masbah bin Dato├»¿½ Haji Mohd Taha
AlamatBahagian Psikologi dan Kaunseling Blok B, Jalan P8C – 1, Presint 8,62250, Putrajaya
Nombor telefon03-8890 7800
Nombor faks03-8890 7959
Laman webhttp://www.moe.gov.my/bpsk
Alamat e-mel
PENGENALAN
Bahagian Psikologi dan Kaunseling telah ditubuhkan secara rasmi pada 01 Mac 2008 ekoran penstrukturan semula Kementerian Pelajaran Malaysia. Bahagian Psikologi dan Kaunseling (BPsK) berperanan dalam memenuhi aspirasi merealisasikan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 18/2005 : Aplikasi Psikologi dalam Pengurusan Sumber Manusia yang berbentuk penilaian, pembangunan personel, penyelidikan dan psikologi intervensi.

Bahagian Psikologi dan Kaunseling merupakan bahagian yang bertanggungjawab secara langsung dalam pembangunan kesejahteraan modal insan yang beramanah, berinteriti, produktif, kreatif serta inovatif dalam kontek Kementerian Pelajaran Malaysia. Inspirasi ini adalah selari dengan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP).

Perkhidmatan psikologi dan kaunseling adalah satu proses menolong yang sistematik (terancang) dan berterusan berasaskan prinsip psikologi yang dilaksanakan oleh kaunselor profesional bagi menghasilkan perubahan, perkembangan dan penyesuaian peribadi klien yang baik dan menyeluruh secara sukarela sepanjang hayat berlandaskan etika kaunseling. Untuk mencapai matlamatnya, BPsK akan melaksanakan pelbagai jenis program berteraskan ilmu psikologi dan kaunseling yang berkaitan dengan perkhidmatan pembanguanan, pencegahan, pemulihan dan intervensi krisis.

Pelaksanaan perkhidmatan Bahagian Psikologi dam Kaunseling adalah melalui pendekatan  khidmat sesi kaunseling, konsultasi, advokasi serta pelbagai jenis program penyelidikan, menganjurkan konvensyen, seminar, kursus, bengkel dan ceramah; menerbitkan risalah, modul dan jurnal mengenai hasil penyelidikan; mengujudkan program pemantauan dan latihan pemantapan kompetensi kaunselor organisasi; menyediakan kemudahan distress center dan membangunkan data-data warga KPM berkaitan pembangunan perkhidmatan psikologi dan kaunseling.

Fokus utama sistem penyampaian Bahagian Psikologi dan Kaunseling adalah selari dengan keperluan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang menekankan impak secara signifikan terhadap hasil dan kualiti kepada pelanggan berteraskan visi nasional  “ 1 MALAYSIA, RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN”.
VISI
BERSAMA MENCIPTA KESEJAHTERAAN MODAL INSAN
MISI
MEMPERTINGKATKAN KESEJAHTERAAN MODAL INSAN MELALUI PENDEKATAN PSIKOLOGI DAN KAUNSELING
PIAGAM PELANGGAN
Kami warga Bahagian Psikologi dan Kaunseling berikrar dan berjanji akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami untuk memenuhi piagam pelanggan seperti berikut:
  1. pelanggan mendapat perkhidmatan psikologi dan kaunseling dalam tempoh 10 minit selepas mendaftar di kaunter;
  2. tempoh masa setiap sesi kaunseling adalah antara 45 minit hingga 60 minit;
  3. keputusan ujian psikometrik bagi setiap klien diperolehi dalam tempoh 3 hari bekerja;
  4. menentukan kerahsiaan perkhidmatan psikologi dan kaunseling sentiasa diutamakan, selagi mana ia tidak mendatangkan kemudaratan kepada klien ataupun pihak lain selaras dengan akta kaunselor 1998 (AKTA 580);
  5. laporan sesi kaunseling disiapkan dalam tempoh tiga (30 hari bekerja atas permintaan.
NILAI
  • Menghormati dan Menerima Klien Tanpa Syarat.
  • Menjaga Kerahsiaan Klien Pada Tahap Optimum.
  • Tidak Menghukum dan Melabel Klien.
  • Menanam Sifat Ikhlas, Jujur, Amanah dan Berintegriti (IJAB) Dalam Melaksanakan Tanggungjawab.
  • Mematuhi Etika Kaunselor Yang Digariskan Oleh Lembaga Kaunselor dan Badan-Badan Profesional Kaunseling Yang Lainnya.
OBJEKTIF
  1. Menyediakan Perkhidmatan Psikologi dan Kaunseling untuk kesejahteraan individu, organisasi dan komuniti.
  2. Memberi kesedaran kepada warga KPM akan Kepentingan Perkhidmatan Psikologi dan Kaunseling dalam menguruskan kehidupan seharian.
  3. Meningkatkan pengetahuan dan kecekapan kaunselor organisasi ke tahap optimum dan berterusan.
  4. Memberikan pendidikan kesihatan mental dan fizikal kepada warga KPM.
  5. Membangunkan dan analisis keperluan aplikasi psikologi dan kaunseling berdasarkan data dan kajian secara kolaberatif .
  6. Menyediakan pelan dan laluan kerjaya kepada kaunselor KPM selaras dengan rakan profesional yang lain.
  7. Melaksanakan Perkhidmatan Psikologi dan Kaunseling berteraskan etika dan menepati peruntukan perundangan.
  8. Melestarikan kelangsungan Perkhidmatan Kaunseling kepada stake-holder.

Struktur Organisasi
  • Cawangan Pembangunan Psikologi Dan Kaunseling
  • Cawangan Pemantapan Psikologi Dan Kaunseling
  • Cawangan Profesionalisme Psikologi Dan Kaunseling
  • Cawangan Operasi Psikologi Dan Kaunseling
  • Unit Pentadbiran

15.12.10

Darah tinggi penyakit seumur hidup






HIPERTENSI ataupun darah tinggi merupakan salah satu penyakit utama yang sering dihidapi penduduk negara ini. Walaupun bahaya penyakit ini banyak didedahkan, begitu juga cara-cara untuk mencegahnya namun bilangan penghidapnya tidak menampakkan tanda-tanda penurunan.
Ini kerana ketiadaan simptom ketara yang dapat mengaitkan seseorang dengan penyakit ini.
Pakar Kardiologi dan Pengarah Klinikal Perkhidmatan Kecemasan Jantung, Institut Jantung Negara (IJN), Datuk Dr. Azhari Rosman menegaskan, punca tekanan darah tinggi membabitkan 95 peratus pesakit masih tidak diketahui.
“Malah, ada individu yang tidak mengetahui mereka menghidap darah tinggi selama bertahun-tahun tanpa sedikit pun menunjukkan simptom,” katanya.
Ujarnya lagi, penyakit ini tidak akan hilang. Dalam kebanyakan kes, ia merupakan penyakit seumur hidup.
Akibatnya, penghidap darah tinggi perlu bergantung kepada ubat-ubatan sepanjang hayat bagi mengawal tekanan darah mereka.
Secara amnya, darah tinggi merujuk pada tekanan darah yang meningkat lebih tinggi daripada tahap biasa secara kronik.
Pesakit yang mempunyai tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90mmHg dalam keadaan rehat berpotensi positif mendapat penyakit tersebut.
“Darah tinggi memang tiada sebarang gejala. Namun, jika tidak dibendung daripada awal, seseorang boleh terkena serangan atau kegagalan jantung, strok dan kerosakan buah pinggang,” katanya.

PERUBATAN alternatif akupuntur dipercayai dapat memulihkan penyakit darah tinggi.
PENGHIDAP darah tinggi perlu bergantung pada ubat-ubatan sepanjang hayat bagi mengawal tekanan darah mereka.


Satu daripada dua
Mengikut satu kajian pada tahun 2006, satu daripada tiga rakyat negara ini yang berumur 30 tahun ke atas menghidap darah tinggi.
“Saya berpendapat angka ini telah meningkat dan melebihi 50 peratus rakyat Malaysia menghidapnya.
“Dahulu penghidapnya berusia 30 tahun ke atas, kini ia tidak mengira peringkat umur.
“Mereka yang berada di bawah umur tersebut juga berisiko. Malah kanak-kanak turut terdedah kepada penyakit ini kerana faktor pemakanan dan obesiti,” ujarnya.
Tambah Azhari, ada pesakit hanya mengetahui mereka mempunyai darah tinggi setelah mereka diserang strok.
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, risiko komplikasi darah tinggi boleh dielakkan jika seseorang berdisiplin dengan mengambil makanan berkhasiat.
“Kawalan diet terutama pengambilan garam selain rejim senaman bagi mengekalkan berat badan ideal juga perlu bagi penghidap darah tinggi,” katanya.
Berbicara mengenai rawatan darah tinggi melalui medium perubatan alternatif, pengamal perubatan alternatif, Nik Omar Nik Daud berkata, penyakit itu memerlukan rawatan secara holistik selain mengurangkan pengambilan ubat-ubatan yang bersumberkan dadah.

FATIMAH ARSHAD


“Dari sudut homeopati, keadaan pesakit darah tinggi termasuk simptom yang mereka alami akan dinilai terlebih dahulu.
“Selepas didiagnosis, mereka akan diberikan ubat-ubatan yang bersumberkan alam semula jadi seperti garam galian,” katanya.
Ujarnya lagi, garam galian berbeza daripada garam yang terdapat dalam makanan yang menjadi punca darah tinggi.
Katanya, garam galian lebih selamat dan bersumberkan sulfur, magnesium dan kapur.
“Ia selamat dan boleh membantu mengurangkan tekanan darah seseorang,” katanya.
Akupuntur
Tambah beliau, kebiasaannya pesakit darah tinggi memerlukan masa selama tiga bulan untuk pulih sepenuhnya. “Namun, mereka juga mesti mengambil makanan yang sihat dan banyak bersenam,” katanya.
Ujar Nik Omar lagi, rawatan akupuntur dan bekam turut membantu memulihkan tekanan darah tinggi.
“Rawatan akupuntur memberi tumpuan pada bahagian kaki dan tangan yang merupakan kawasan berkaitan saluran darah.
“Ini untuk memastikan pengaliran darah sempurna dan stabil selain mengaktifkan sel-sel darah yang terjejas,” katanya.

RAWATAN sering menjadi alternatif dalam mengurangkan penyakit darah tinggi.


Bagi rawatan bekam pula, Nik Omar berpendapat amalan itu mempunyai manfaat yang cukup banyak kerana dapat mengeluarkan toksik daripada darah.
“Ia juga dapat membuang darah kotor dalam badan. Jika diamalkan mengikut nasihat pengamal perubatan tradisional terlatih, tekanan darah tinggi boleh menjadi normal semula.
Bagi pakar pemakanan, Dr. Fatimah Arshad menjelaskan, penghidap darah tinggi perlu mengurangkan pengambilan garam dalam makanan.
“Kurangkan makanan berlemak dan banyak makan sayur-sayuran serta buah-buahan segar. Jangan makan buah betik yang dibuat rojak. Kicap mengandungi garam yang tinggi.
“Kurangkan penggunaan belacan untuk masakan, begitu juga ikan dan telur masin. Makanan segera pula harus dielakkan,” katanya.

Apa itu Wireless N?



Pada mulanya dipanggil 802.11a, kemudian 802.11b dengan kelajuan 11Mbps, diikuti 802.11g dengan kelajuan 54Mbps, dan kini dipanggil 802.11n. Juga disebut sebagai Wireless N. Teknologi wayarles yang terpantas digunapakai di pasaran saat ini.

Protokol 802.11n dibangunkan oleh IEEE atau Institute of Electrical and Electronics Engineers. Nombor "11" merujuk kepada kumpulan kerja IEEE yang ditugaskan dalam piawaian 802 dan angka "n" pula merujuk kepada kumpulan khas di dalam badan ini, juga dikenali sebagai TGn.

Piawaian teknologi 802.11n disaluti dengan beberapa isyarat radio untuk sampai ke destinasi dan kelajuannya adalah 12 kali berbanding teknologi 802.11g. Wireless N juga mampu melebarkan keluasan capaian rangkaian serta mengurangkan kesan titik mati atau dead spot yang sering terjadi kepada piawaian-piawaian lama.

Untuk mendapatkan gambaran kelajuan yang disukat dalam megabits per saat (mbps), rujuk jadual di bawah berikut:

802.11b (2.4 GHz): 5-11 mbps
802.11g (2.4 GHz): 25-54 mbps
802.11a (5.0 GHz): 25-54 mbps
802.11n (2.4 GHz): 100-200+ mbps


Gambarajah 1: Kebanyakan peralatan Wireless N di pasaran adalah serasi dengan peralatan wayarles G dan B.

Pengenalan Adobe Photoshop



Photoshop ialah produk perisian penyunting imej yang boleh digunakan untuk memperelok foto dan lukisan dengan menambah dan mengurus warna pada imej grafik. Photoshop didatangkan dengan pelbagai fungsi bagi memudahkan pengguna untuk memilih, melukis, dan menyunting imej. Antara peralatan yang disediakan di dalam photoshop ialah seperti multiple undo, pengurusan warna dan pengurusan layer.

Kemudahan Photoshop

Toolbox
Toolbox disediakan bagi membolehkan anda memilih pelbagai fungsi seperti alat pemadam, alat pengabur, alat penajam, alat penerang, alat penyala, membuat pilihan warna, membuat mask, menulis, membentuk, dan mewarna. Kemudahan-kemudahan ini digabungkan dengan Brushes iaitu alat untuk memberus dan Palettes iaitu alat untuk mengesan dan mengubah sesuatu imej secara digital.


Rajah 1: Alat Toolbox

Palettes
Tiga jenis palettes yang biasa digunakan iaitu:

Layers
Kemudahan Layers telah menjadikan Photoshop sebagai sebuah perisian yang berkuasa berbanding perisian-perisian penyunting imej yang lain. Bayangkan layers sebagai kepingan-kepingan garam asid yang bertindih satu sama lain. Jika tidak terdapat apa-apa imej pada layer atas, anda boleh menyelak layer di bawahnya. Di bahagian bawah sekali adalah lapisan bagi latar belakang imej atau background. Background adalah lapisan yang dilindungi dimana filter dan effects tidak boleh digunakan pada lapisan ini.


Rajah 2: Layers

History
History ialah papan yang mengandungi 20 perubahan terakhir yang berlaku pada imej anda. Ini membolehkan anda bekerja pada imej-imej yang asli tanpa perlu membuka fail yang baru, hanya klik pada history. Jika anda telah melakukan kesilapan semasa proses menyunting, anda boleh memilih imej asli iaitu imej asal tanpa perlu risau jika anda kehilangan punca semasa proses suntingan dilakukan.


Rajah 3: History


Kegunaan Photoshop
Terlalu banyak kegunaan adobe photoshop untuk ditunjukkan di sini. Secara umumnya anda boleh melakukan apa saja ke atas imej anda menggunakan Photoshop seperti membersihkan kotoran pada foto lama, memotong (crop) bahagian-bahagian tertentu, mengecilkan saiz gambar, menghasilkan efek tertentu dan pelbagai kegunaan lain.

Saya lebih gemar untuk menunjukkan beberapa hasil penggunaan perisian Photoshop yang telah ditunjukkan oleh beberapa pengguna dari forum putera.com.

Foto lama diperbaharui



Menambah rambut



Membotakkan kepala



Dan banyak lagi kegunaan untuk disenaraikan di sini. 


Kelebihan Photoshop
Kelebihan Adobe Photoshop terletak pada filter dimana anda boleh menggunakan filter yang sedia ada untuk menghasilkan efek-efek tertentu pada imej dan gambar. Anda boleh memasang filter plug-in yang dibangunkan oleh pembangun perisian lain. Sebaik sahaja dipasang, filter baru akan dipaparkan di bahagian menu Filter bersama-sama dengan filter sedia ada. Jika anda berminat untuk menghasilkan modul plug-in sendiri, anda boleh lakukannya dengan menghubungi Adobe Systems Developer Support.

Selain filter, kemudahan layer disediakan untuk melakukan banyak tugas seperti membentuk, menyembunyi, mempamer, menyalin dan membuang layer.

Semalam: Karenah manusia



Semalam . . ambik cuti sehari utk hantar mak aku ke hospital for minor operation. Ceritanya adalah berkisar tentang manusia yang lalu lalang depan aku sejak jam 8 pagi hinggalah hampir jam 2 lebih petang. dengan aku membaca buku yang tak habis2 sebab melihat karenah manusia yang keluar masuk pintu berdekatan  tempat aku duduk. Ada yang . . . (korang sambung la kat bawah ni)

  1. jalan slow sebab strok, lumpuh badan sebelah. xleh nak jalan biasa.
  2. jalan laju sampai nak potong laluan di depan.
  3. terpaksa berhenti sebab x dpt jalan.
  4. berhenti sekejap sebab nak tengok orang lain limpas dia.
  5. makan dikerusi baris sama dengan aku.
  6. keluar masuk wad MO (minor operatioan)
  7. sibuk berbual2
  8. mengantuk
  9. main hP
  10. bertalipon
  11. tertidur
  12. baca news
  13. anaknya sorong kerusi roda orang tuanya
  14. muka macam artis
  15. baju amat bergaya
  16. doktor muka selamber je, ada yang HOT, ada yang berkeyakinan, ada yang mukanya memang bukan macam doktor, ada yang macam PILOT
  17. rata2 muka pesakit x ceria
  18. besi keluar dari tangan dan bahu, entah apa la agaknya
  19. bawa plastik buang air kecil
  20. cakap besar2
  21. macam sedang berpasangan - doktor, staf dll
  22. ada orang awam yang jenis metal
  23. tgk bawah je sbb ber SMS
  24. sorong peralatan . . biasa la tu byk sgt
  25. ada muka yang kena operate dari dagu sampai leher. bayangkan je la 
  26. kepala botak, rambut bangun tidur
  27. ada yang jenis pemalas je gaya nya
  28. jenis muka, mesra, bengis, yakin, malas, hebat, miskin, biasa2. oo macam2 ada o
  29. kaki kembang, macam kena diabetes je. jadi jgn ambik manis sangat k
Sejak berjam2 duduk disitu, mmg byk jenis manusia aku gk. itu baru kat dalam wad tu je. belum 1 kuching @ 1 dunia. Pendek kata apa yang korang tidak terfikir memang ada dalam dunia ni. Sebab kita adalah sebahagian dari mereka. Salam Krismas !!

10.12.10

Inilah data2 berkaitan blog aku untuk paparan bersama




 
  komp windows banyak surf laman ni

Walaupun aku sentiasa pakai Fox tapi IE juga yang orang ramai pakai

Nampaknya dari Msia la yang selalu surf ni. Tapi Orang putih pun ada,agak2 nak tukar bahasa ni

Are you happy with your life?




A group of alumni, all highly established in their respective careers, gathered for a visit with their old university professor. The conversation soon turned to complaints about the endless stress of work and life in general.

Offering his guests coffee, the professor went into the kitchen and soon returned with a large pot of coffee and an eclectic assortment of cups: porcelain, plastic, glass, crystal - - some plain, some expensive, some quite exquisite. Quietly he told them to help themselves to some fresh coffee...

When each of his former students had a cup of coffee in hand, the old professor quietly cleared his throat and began to patiently address the small gathering. "You may have noticed that all of the nicer looking cups were taken up first, leaving behind the plainer and cheaper ones. While it is only natural for you to want only the best for yourselves - that is actually the source of much of your stress-related problems..."

"Be assured that the cup itself adds no quality to the coffee. In fact, the cup merely disguises or dresses up what we drink. What each of you really wanted was coffee, not a cup, but you instinctively went for the best cups... Then you began eyeing each other's cups...."

"Now consider this. Life is coffee. Jobs, money, and position in society are merely cups. They are just tools to shape and contain life, and the type of cup we have does not truly define nor change the quality of the life we live. Often, by concentrating only on the cup, we fail to enjoy the coffee that God has provided us... God brews the coffee, but He does not supply the cups. Enjoy your coffee!''

The happiest people don't HAVE the best of everything; they just MAKE the best of everything...

Minum Air dlm keadaan perut kosong




Di Jepang sekarang ini sangat popular sekali trend minum air segera setelah Bangun pagi. Apalagi, test ilmiah telah membuktikan keampuhannya. Kami memberikan deskripsi penggunaan air kepada pembaca kami dibawah ini. Terapi air ini telah dibuktikan sukses oleh kumpulan pengobatan Jepang untuk penyakit lama dan serius dan juga penyakit moderen.

Penyakit-penyakit tersebut adalah sebagai berikut:
Sakit kepala, sakit badan, system jantung, arthritis, detak jantung cepat, epilepsi, kelebihan berat badan, asma bronchitis, penyakit ginjal dan urin, muntah-muntah, asam lambung, diare, diabetes, susah buang air besar, semua penyakit mata, rahim, kanker, datang bulan lancar, dan penyakit telinga, hidung dan kerongkongan.

METODE TERAPI
1. Setelah anda Bangun pagi sebelum mengosok gigi, minum 4 x 160 gelas air
2. Gosok dan bersihkan mulut tetapi jangan makan ataupun minum apapun selama 45 menit
3. Setelah 45 menit anda boleh makan dan minum seperti biasa
4. Setelah 15 menit sarapan, makan siang dan makan malam, jangan makan ataupun minum apapun selama 2 jam
5. Untuk anda yang tua ataupun sakit dan tidak dapat minum 4 gelas air pada saat mulai bisa digantikan dengan meminum sedikit air terlebih dahulu dan kemudian ditingkatkan secara berkala hingga 4 gelas per hari.
6. Metode diatas adalah terapi untuk mengobati penyakit dari orang yang sakit dan orang lain dapat menikmati hidup yang sehat.

Daftar berikut adalah jumlah hari yang dibutuhkan untuk terapi pengobatan / control / mengurangi penyakit utama:
1. Tekanan darah tinggi (30 hari)
2. Asam lambung (10 hari)
3. Diabetes (30 hari)
4. Susah buang air besar/konstipasi (10 hari)
5. Kanker (180 hari)
6. Tuberculosis (90 hari)
7. Pasien arthritis disarankan untuk mengikuti terapi diatas ini hanya 3 hari pada minggu pertama dan dari minggu kedua dan seterusnya - setiap hari

Metode pengobatan ini tidak mempunyai efek samping, tetapi pada saat pelaksanaan pengobatan ini anda mungkin akan buang air beberapa kali.
Adalah lebih baik jika kita melanjutkan terapi ini dan menjadikan prosedur ini sebagai rutinitas kerja dalam kehidupan kita. Minum air dan tetap sehat dan aktif.

Hal ini masuk akal.... Orang Cina dan Jepang minum the hangat pada saat makan mereka ... bukan air dingin. Mungkin sudah waktunya kita mengadopsi kebiasaan minum mereka sewaktu makan !!!


Untuk yang suka minum air dingin, artikel ini mungkin berguna untuk anda. Adalah enak untuk minum minuman dingin setelah makan. Bagaimanapun, air dingin akan memadatkan minyak yang anda konsumsi. Ia akan memperlambat pencernaan.


Sekali "kotoran" ini bereaksi dengan asam, ia akan dipecah dan diserap oleh intestine lebih cepat daripada makanan padat. Ia akan berbaris dalam usus besar. Dengan cepat, ini akan berubah menjadi lemak dan menjadi pemicu kanker. Adalah sangat bagus untuk minum sup hangat ataupun air hangat setelah makan.


Pesan yang serius untuk serangan jantung:

· Wanita seharusnya tahu jika tidak semua simptom serangan jantung adalah sakit pada lengan kiri.
· Berhati-hatilah terhadap sakit yang sangat pada garis rahang
· Kamu mungkin tidak pernah merasakan sakit pertama pada dada selama serangan jantung
· Pusing dan keringat berlebihan merupakan simptom pada umumnya.
· 60% dari orang mengalami serangan jantung ketika mereka sedang tidur tetapi tidak bangun lagi.
· Sakit pada rahang dapat membangunkan anda dari tidur yang lelap. Mari berhati-hati dan sadar.

Makin banyak kita tahu, kesempatan bertahan hidup menjadi lebih besar

Seorang ahli jantung berkata jika semua orang yang mendapatkan email ini melanjutkan pengiriman kepada semua orang yang mereka kenal, anda akan bisa pastikan kita akan menyelamatkan setidaknya satu nyawa.

Mohon untuk menjadi teman yang terbaik dan kirim artikel ini kepada seluruh teman yang anda perduli.

42 TIPS FOR A SUCCESFUL LIFE




Tips For A Successful Life
1. Take time to smell the roses.
2. Take a nap on Sunday afternoon.
3. Drink 8 glasses of water a day.
4. Never deprive someone of hope. It might be all they have.
5. Be thankful for every meal.
6. Don't be afraid to say I'm sorry.
7. Don't take your health for granted.
8. Improve your performance by improving your attitude.
9. Leave everything a little better than you found it.
10.Keep it simple.
11.Keep good company.
12.Keep your promise.
13.Be kinder than necessary.
14.Take good care of those you love.
15.Make it a habit to do nice things.
16.Judge your success by the degree that you're enjoying peace, health and love.
17.Be a good loser.
18.Be a good winner.
19.Be romantic.
20.Live so that when you your children think of fairness, caring and integrity, they think of you.
21.Remember other people's birthdays.
22.Sing in the shower.
23.Don't nag.
24.Don't gossip.
25.Don't tailgate.
26.Don't expect money to bring you happiness.
27.Be forgiving of yourself and others.
28.Never give up on anyone. Miracles happen every day.
29.Say thank you a lot.
30.Say please a lot.
31.Don't postpone joy.
32.Don’t blame others.
33.Take responsibility for every area of your life.
34.Take care of your reputation. It's your most valuable asset.
35.Count your blessings.
36.Marry only for love.
37.Call your mother.
38.Do more than is expected.
39.Be there when others need you.
40.Never sell yourself short.
41.Never be ashamed of your patriotism.
42.Never be ashamed of honest tears.

Take from http://inspirationinbox.blogspot.com/

The Most Powerful “Three - Words”




The following three-word phrases can enrich every relationship. These are just three little BUT VERY POWERFUL words !!! Try them

I’ll Be There
If you have ever had to call a friend in the middle of the night, to take a sick child to hospital, or when your car has broken down some miles from home, you will know how good it feels to hear the phrase “I’ll be there.” Being there for another person is the greatest gift we can give. When we’re truly present for other people, important things happen to them & us. We are renewed in love and friendship. We are restored emotionally and spiritually. Being there is at the very core of civility.

I Miss You
Perhaps more marriages could be saved & strengthened if couples simply & sincerely say to each other “I miss you.” This powerful affirmation tells partners they are wanted, needed, desired & loved. Consider how ecstatic you would feel, if you received an unexpected phone call from your spouse in the middle of your workday, just to say “I miss you.”

I Respect You / I Trust You
Respect and trust is another way of showing love. Its conveys the feeling that another person is a true equal. If you talk to your children as if they were adults you will strengthen the bonds & become close friends. This applies to all interpersonal relationships

Maybe You’re Right
This phrase is highly effective in diffusing an argument and restoring frayed emotions. The flip side to “maybe you’re right” is the humility of admitting maybe “I’m wrong”. Let’s face it. When you have a heated argument with someone, all you do is cement the other person’s point of view. They, or you, will not change their stance and you run the risk of seriously damaging the relationship between you.Saying “maybe you’re right” can open the door to further explore the subject, in which you may then have the opportunity to get your view across in a more rational manner.

Please Forgive Me
Many broken relationships could be restored and healed if people would admit their mistakes and ask for forgiveness. All of us are vulnerable to faults and failures. A man should never be ashamed to own up that he has been in the wrong, which is saying, in other words, that he is wiser today than he was yesterday.

I Thank You
Gratitude is an exquisite form of courtesy. People who enjoy the companionship of good, close friends are those who don’t take daily courtesies for granted. They are quick to thank their friends for their many expressions of kindness. On the other hand, people whose circle of friends is severely constricted often do not have the attitude of gratitude.

Count On Me
A friend is one who walks in when others walk out. Loyalty is an essential ingredient for true friendship; it is the emotional glue that bonds people. Those that are rich in their relationships tend to be steady and true friends. When troubles come, a good friend is there indicating “you can count on me.”

Let Me Help
The best of friends see a need and try to fill it. When they spot a hurt they do what they can to heal it. Without being asked, they pitch in and help.

I Understand You
People become closer and enjoy each other more if they feel the other person accepts and understands them. Letting your spouse know in so many little ways that you understand them, is one of the most powerful tools for healing relationship. This applies to any relationship.

Go For It
We are all unique individuals. Don’t try to get your friends to conform to your ideals. Support them in pursuing their interests, no matter how weird they seem to you. Everyone has dreams, dreams that are unique to that person only. Support and encourage your friends to follow their dreams. Tell them to “go for it.”

I Love You
Perhaps the most important three words that you can say. Telling someone that you truly love them satisfies a person’s deepest emotional needs. The need to belong, to feel appreciated and to be wanted.Your spouse, your children, your friends and you, all need to hear those three little words “I love you.”

Never regret a day in your life.
Good days give you happiness;
Bad days give you experiences;
Both are essential to life

10 Kebiasaan Buruk Yang Merusak Otak!




Sayangi otak Anda, dan ada baiknya kalau Anda kembali menelaah kebiasaan-kebiasaan kecil yang Anda anggap remeh namun berdampak negatif pada otak Anda.

1. Tidak Mau Sarapan

Banyak orang yang menyepelekan sarapan. Padahal tidak mengkonsumsi apapun di pagi hari menyebabkan turunnya kadar gula dalam darah. Hal ini berakibat pada kurangnya masukan nutrisi pada otak yang akhirnya berakhir pada kemunduran otak. Sarapan yang terbaik di pagi hari bukanlah makanan berat seperti nasi goreng spesial, tetapi cukup air putih dan segelas jus buah segar. Ringkas dan berguna untuk tubuh!

2. Kebanyakan Makan.

Terlalu banyak makan mengeraskan pembuluh otak yang biasanya menuntun orang pada menurunnya kekuatan mental. Jadi makanlah dalam porsi yang normal. Biasakan menahan diri dengan cara berhenti makan sebelum Anda kekenyangan.

3. Merokok

Jika rokok memiliki segudang efek buruk, semua orang pasti sudah tahu. Dan ada satu lagi efek buruk rokok yang terungkap di sini. Merokok ternyata berakibat sangat mengerikan pada otak! Bayangkan, otak manusia lama kelamaan bisa menyusut dan akhirnya kehilangan fungsi-fungsinya karena rajin menghisap benda berasap itu. Tak ayal di waktu tua bahkan pada saat masih muda sekalipun, kita rawan alzheimer (alzheimer adalah penyakit pikun).

4. Terlalu Banyak Mengkonsumsi Gula

Terlalu banyak asupan gula akan menghalangi penyerapan protein dan gizi sehingga tubuh kekurangan nutrisi dan perkembangan otak terganggu. Karena itu, kurangi konsumsi makanan manis favorit Anda.

5. Polusi Udara

Otak adalah bagian tubuh yang paling banyak menyerap udara. Terlalu lama berada di lingkungan dengan udara berpolusi membuat kerja otak tidak efisien.

6. Kurang Tidur

Tidur memberikan kesempatan otak untuk beristirahat. Sering melalaikan tidur membuat sel-sel otak menjadi mati kelelahan. Tapi jangan juga kebanyakan tidur karena bisa membuat Anda menjadi pemalas yang lamban. Sebaiknya tidur 6-8 jam sehari agar sehat dan bugar.

7. Menutup Kepala Ketika Sedang Tidur

Tidur dengan kepala yang ditutupi merupakan kebiasaan buruk yang sangat berbahaya karena karbondioksida yang diproduksi selama tidur terkonsentrasi sehingga otak tercemar. Jangan heran kalau lama kelamaan otak menjadi rusak.

8. Berpikir Terlalu Keras Ketika Sedang Sakit

Bekerja keras atau belajar ketika kondisi tubuh sedang tidak fit juga memperparah ketidakefektifan otak. Sudah tahu sedang tidak sehat, sebaiknya istirahat total dan jangan forsir otak Anda.

9. Kurangnya Stimulasi Otak

Berpikir adalah cara terbaik untuk melatih kerja otak. Kurang berpikir akan membuat otak menyusut dan akhirnya tidak berfungsi maksimal. Rajin membaca, mendengar musik dan bermain (catur, scrabble, dll) membuat otak Anda terbiasa berpikir aktif dan kreatif.

10. Jarang Bicara

Percakapan intelektual biasanya membawa efek bagus pada kerja otak. Jadi jangan terlalu bangga menjadi pendiam. Obrolan yang bermutu sangat baik untuk kesehatan Anda.

8.12.10

Merry Christmas 2010



Dapatan internet: Tempat kelahiran Yesus

Bahang keriangan dan sukacita dunia kian terasa menjelang sambutan Krismas pada 25 ini. Corak sambutan kita memang berbeza berdasarkan keperluan semasa tetapi 1 hal yang sama iaitu tentang kelahiran Yesus sebagai pembawa hidup, keselamatan dan penebus manusia. Justeru, rayakan Krismas anda dengan sukacita kerana Dia hadir pada hari ini utk saudara dan saya. amen


3.12.10

IT Fair di Kuching



Berlangsung sekarang: IT Fair di Kuching, dari 3-5 Disember. Buat hari permulaan, keadaan agak ok, belum sesak sgt. Tapi mgkin esok dan lusa, dimana waktu hujung minggu, akan menambahkan lagi bilangan pengunjung ke ekspo tersebut. Dah survey sikit2 tadi dan buat masa ni belum tahu nak beli apa. Promosi byk juga dan belilah mengikut keperluan dan kemampuan masing2.

2.12.10

Inilah alkisah sepanjang zaman



Ini la rupa kampua di Kapit/ Sibu dan tempat2 berdekatan

Rupa2nya jalan dari jambatan lanang ke pasar sibu dah ditutup kerana kerja2 naik taraf jalan

Dari Sibu hingga ke Miri, Dari Kapit kini ke Kch

Ini lah buah daun sabung. Makanan popular di Kapit/ Sibu. Boleh dibuat sup dgn rasa yang enak. Cara makan boleh juga macam kuaci

Memang ada dan sedia untuk dijual

Tangkapan semasa utk masyarakat setempat

Seronok tengok burung 'engkeruak'


Kueh Ung Tong -  berisi, panas dan murah

Canai goreng hanya ada di Kapit - Rasanya keranggupan dan tepung nya

Lori 2 tan kena angkat 2 kali

Kini dan kosong

The work of a Cooley king

Habis bumbung ekspress utk angkat barang2 kami


Dah sampai kat sibu, punggah pula ke wharft sebelum dibawa naik ke jalan dan ke dalam lori utk dibawa ke kch



Lori 7 tan - Bertolak sekitar 2pm dari Sibu

Sampai sekitar 11pm di rumah

Disember is coming - Let's celebrate Christmas



Sedar tak sedar dah Disember rupa2nya. Sama lah juga utk perayaan Krismas yang bakal disambut di Kuching tahun ni. Ia sesuatu yang biasa sebenarnya, cuma kelainannya adalah perayaan di rumah baru dan suasana akan berbeza sebab perayaan di Kuching bersama rakan2 yang sedikit berbeza dari tahun2 lepas.

Walaupun kad online akan dibuat tapi ini kira jemput2 dulu la khususnya bagi rakan2 yang mengenali kami sekeluarga kami.

Ps: Layarilah post2 dalam blog ini dan komenlah apa yang patut ok :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...