Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

28.1.11

ancaman virus



Inilah masalah bila x kisah sangat dengan anti virus. Bila fail dah kena !!!!! barulah tercari2 dan scan sana sini.

Apapun, hari ini buat pengguna2 IT yang baru berkecimpung dlm dunia IT. saya suka nak cerita sikit pasal benda ni setelah membelek2 dan mendapat info dari pelbagai sumber.
  1. antivirus biasa : lebih murah. Elok untuk PC kat rumah je la dan tiada atau kurang digunakan secara online
  2. Anti virus - internet security : Wajib dipakai kalau selalu online; buka web/ blog sana sini dan ada urusan ONLINE BANGKING. Walaupun pihak bank ada security sendiri tapi HACKING/ firewall sistem kita akan mudah kena dan maklumat2 akan dicuri.
  3. Anti virus lebih kurang sama je fungsi nya: apa pun jenama yang dipakai fungsinya lebih kurang sama je. Bezanya sikit harga turun naik oleh kerana persaingan harga yang toke2 sendiri buat bagi melariskan jualan. Daripada dok simpan dalam kedai je.
  4. Ada pengguna yang hebat yang tidak mahu pakai AV : sebabnya dia akan back fail selalu; kalau ada mslh dia akan format komputer sendiri dan hidupkan semula
  5. 1 user : kalau nak beli agak mahal so elok beli 3 @ 5 user; boleh bagi @ jual kat sapa2 je. Tapi sekali sorang dah activate maka tarikh utk semua user yang lain tu pula akan automatik bermula. So kena cari user lain cepat2 ler.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...