Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

20.1.11

Asas Kamera DSLR bahagian 4






sumber:http://www.ebooksonlinepdf.com
Untuk asas kamera DSLR bahagian 4 ni, aku akan bercerita sedikit mengenai beberapa kriteria pemilihan model kamera yang bersesuaian. Sekali lagi aku ingatkan, segala asas pemilihan model kamera ini adalah berdasarkan hasil daripada pengalaman aku sendiri k. Kalau ada info yang korang rasa tidak tepat ataupun tak lengkap, jangan malu-malu nak inform kepada aku. Sharing is Caring kan. Hehe
Jenama
Ni antara perkara penting yang perlu dipertimbangkan bila nak membeli kamera dslr ni kan. Yer la, kamera DSLR ni bukan nya perkara yang murah dan korang boleh beli tiap bulan. Jadi, penting untuk korang dapatkan jenama yang diyakini. Kebiasaannya, dalam bidang DSLR ni ada 2 je jenama yang hebat bersaing iaitu Canon dan Nikon.
Level (bahagian)
Untuk kamera DSLR ni, kebiasaannya ada 3 level kamera yang dikeluarkan. 3 bahagian tu ialah entry level, mid level, dan pro level. Entry level adalah untuk beginner, mid level ni untuk yang mahir dan yang pro level ni biasanya digunakan oleh orang yang cari makan dengan ambil gambar. Untuk permulaan ni, aku cadangkan korang bermula dengan entry level terlebih dahulu. Ataupun nak lebih jimat, save sedikit duit lagi pastu beli mid level terus. hehe
Spesifikasi
Bahagian ni paling penting dalam korang memilih model kamera DSLR yang korang nak beli. Korang kena semak spesifikasi kamera DSLR yang korang nak beli sebab setiap model kamera ni berlainan fungsi dan spesifikasi. Macam beli komputer, tak semestinya kawan pakai Acer kita pun pakai Acer. Yang utama, sebelum beli semak betul spesifikasi yang ada dinyatakan k.
Keselesaan
Korang kena rasakan sendiri jenis model kamera yang korang bakal beli. Sepanjang pemerhatian aku, setiap orang berlainan minat dan keselesaan terhadap model kamera yang digunakan. Contoh, kalau seorang ni dah selesa dengan model Nikon, walaupun Canon ada model terbaru yang nyata lagi bagus, mesti dia tetap akan tunggu Nikon punya model sahaja. Jarang yang ada bertukar-tukar.
Akhir kata, sebelum korang membeli kamera DSLR korang, pastikan korang dah betul-betul puas hati. Jangan nanti dah beli baru nak menyesal. Biar lambat membeli, daripada beli rushing tapi rasa menyesal kemudian hari. Hehe

1 comment:

  1. salam.Nikon D3100 tu entry level ke mid level?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...