Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

28.1.11

Sindiket Menipu Semasa





Masa ni mereka berjalan sambil seorang menyanyi dari 1 meja makan ke 1 meja makan yang lain. Errmmm apa cara mereka ni ? Rasa2nya idea ni korang akan guna tapi x elok lah kalau buat sebab . . . nama dah MENIPU, so kiran tak elokla. apa mereka buat?

1 orang nyanyi dgn gitar dan 2 @ 3 org akan bawa buku kecik dgn gambar kanak2 kecil sebagai mangsa dera, kemiskinan dll. Kira bantuan kemanusiaan la ni dengan TUJUAN MEMBERI DERMA /SUMBANGAN kepada golongan ini. Tapi apa yang membuatkan mereka ini nampak menipu . .

  1. Ada dikalangan mereka kata mereka dari Philipine (berdasarkan alamat bantuan tersebut) Namun, kali kedua kami makan kat situ, ada pula orang indon yang bersama mereka. Ia dicam dari bahasa mereka la.
  2. Buku kecil sebegitu amat mudah dibuat. Print sahaja gambar budak2 atau dapatkan sahaja dari internet.
  3. Setiap sumbangan itu mrk tidak beri resit. Kes sebegini. . . kalau masuk kocek sendiri, sapa tau
  4. Waktu makan orang selalu happy, santai2 bersama rakan. So inilah peluang utk mrk ambik duit kita. Walaupun sikit tapi kalau dah setiap malam . . boleh tahan tu. Sebab ada yang bagi 10 dan lebih dari itu.
  5. Senarai nama penderma dan jumlah sumbangan mereka sentiasa nampak baru je dan sentiasa dimuka depan shj dgn tiada rekod penyumbang2 terdahulu. Pendek kata, bila dah ramai mereka buat @ guna yang baru sbb takut kita belek2 buku tu n tau brp sumbangan orang lain dan semakin menimbulkan syak wasangka kita.
  6. Kalau dah warga luar, pastinya mereka sanggup dan berani utk berbuat demikian tanpa rasa segan dan malu. Sebab xde orang kat sini yang kenal mereka. Samalah juga kalau kita yang buat mcmtu dinegara luar. Kira dapat la kita. Xde la malu sangat kan.
  7. Dulu aku bagi la, tapi bila dah  fikir punya fikir dan memerhatikan mereka waktu mereka berada di meja lain . . maka timbullah idea2 sbegini. 
  8. Pendek kata. korang jangan bagi la. Ada saluran2 sah yang boleh kita pakai utk menderma kepada badan2 tertentu. 
All d best

2 comments:

  1. laki dan perempuan yang berbaju putih dan berdiri tu la mereka tu. hati2 la korang semua

    ReplyDelete
  2. semalam aku kat M10, batu 10; ada juga kat situ; doing d same thing. Macam2 mrk ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...