Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

7.2.11

BERHATI2 !!! PENIPUAN





Bila ada yang menjual barangan di lelong @ mudah.com dll, ada pula yang mengambil kesempatan terhadap benda2 ni. Saya sekali terleka sebab ingatkan orang betul2 nak beli n of course sebab kita nak jual, kena layan la juga. bila dah selalu email/ interaksi . . nampak dah macam pelik, kalau mula2 dia kata dari UK, US dll, sekarang dah tukar ke Nigeria pula. Memang selalu macam tu, kat Nigeria banyak email penipuan. I dah lihat macam ada yang tak kena. Dia minta akaun no sebab nak bayar (relax je n macam tidak berhati2). Saya pun bagi tapi ubah sikit no akaun. Kemudian dia bagi email yang dia akan email, then kata dia dah bank in, then kata lagi pihak bank dah approved (tidak ambil masa lama lagi tu. bukan apa antara negara ni. mana bank kita sama). then minta i hantar barang. i jawab la i kena tunggu perubahan dalam akaun i. then, alasan dia, pihak bank masih pending tapi minta i hantar barang juga. Masa ni tak payah cerita la, gerenti dah menipu punya. apa lagi i bagi kow2 la, teguran dan nasihat. Sampai sekarang email tak masuk2 lagi.

Selalunya sebelum ni, banyak email yang masuk dan mengatakan ada sejumlah akaun dalam bank orang dah meninggal la n tak terambil then dia minta kita uruskan dan bagi akaun kita supaya dia boleh masukkannya agar boleh dibagi 2 nanti. Tapi akhir2 nanti, dia akan minta sejumlah duit untuk urusan ke dalam akaunnya. Itulah penipuannya.

EMAIL 1 :
Ref: UK/9420X2/68 Batch Number: 074/05/ZY369
Your mail-Address has won £750,000.00 credited to file Ref: UK/9420X2/68
in the Irish National Lottery online draw.
Please acknowledge the receipt of this mail with the details below to
Mr.Derek White
E-mail:derek_whitedesk@hotmail.com
Name ...........*Address:....*City/State...Country:...*Sex:..*Tel:.*Occupation:.....
Mrs. Joan Parker
Online Coordinator

EMAIL 2:
Agent Name: Mr. Edward Parker. Email: ( edwardparker.01@msn.com)
This is to inform you that you have been selected for a cash prize of 1,500,000
(British Pounds) held on the 12th of March 2009 in London (United Kingdom).Theselection
process was carried out through random selection in Our computerized email selection system (ESS) London Uk. Fill the below:
1.Name:
2.Address:
3.Country of Residence:
4.Telephone Number:


So buat anda yang selalu online, hati2 la.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...