Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

1.2.11

Minyak naik lagi dan ada orang mula naik minyak





Pagi2 ni aku dengar HOTFM dan dikhabarkan harga RON97 naik 10sen lagi. Alamak benda2 di Msia semua naik dan pastinya harga makan minum akan pasti naik. Dalam hati saya pasti ORN 95 akan naik lagi. Paling tidak pun 5sen.

Namun dihati kecil saya masih teringatkan orang2 di kampung dan pedalaman yang akan terasa tekanan lebih dgn semua kenaikan ini. Pekerja kerajaan mahupun swasta akan ok sikit sbb gaji2 bulanan mereka akan diusahakan juga utk dinaikkan.  Kira ambil hati la tu. Cuma mrk kat kampung2 tu nanti, apa yang nak dinaikan. Hasil2 hutan makin sukar didapati. Habitat air terganggu dan pastinya akan menyebabkan hasil mereka tergugat. Makanan tin akan pasti naik harga. Minyak kat pedalaman tak payah cakap la. Harga nya 2-3 kali lebih mahal malah boleh cecah 70% kenaikan. Bukan nyer offer macam kat shopping complex. hai . .hai . . hai. makin stres la nampaknya warga Msia ni.

Rumusan: mula la kaji semula plan perancangan ekonomi masing2 dan perancangan masa depan yang lebih bijak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...