Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

23.3.11

Eclimo - Motosikal elektrik negara



Info 1:
Eclimo dipasang di kilang pengeluaran milik kumpulan Naza Bikes di Shah Alam. Syarikat Eclimo Sdn Bhd akan menjual model pertama mereka, ES 11 dengan kapasiti 125cc pada harga sekitar RM10,000.00. 

Dua lagi model motosikal berkenaan akan dikeluarkan sedikit masa lagi selepas model pertama berada di pasaran iaitu model ES 10 dengan kapasiti enjin 125cc dan EB 25 dengan kapasiti 200cc. 

Sedikit info berkenaan motosikal elektrik Eclimo, ia boleh dicaj penuh dalam tempoh tiga setengah jam dan jarak perjalanan yang mampu dilakukan sejauh 100 kilometer. Kelajuan maksimum yang mampu dicapai ialah 100 kilometer sejam.

Info 2:

Motosikal elektrik pertama Modenas, E-Bike telah berjaya membuktikan keunggulannya menawan puncak Gunung Jerai dan berjaya melalui jalan raya curam dan tanah tinggi sekitar gunung yang berketinggian 1,217 meter dari aras laut dengan mudah. 

Info 3:
kelajuan minimum 60 sehingga 110 km sejam.
“Ia dilengkapi dengan ciri motosikal biasa dan hanya memerlukan sumber plak elektrik biasa bagi mengecas semula baterinya sebelum boleh digunakan semula. “Proses mengecas bateri adalah mudah kerana penunggang hanya perlu menggunakan plug standard biasa iaitu plug tiga pin yang mudah didapati di rumah dan kebanyakan premis atau hentian rehat.

motosikal elektrik tersebut hanya mampu bergerak sejauh 65 kilometer sahaja dengan kelajuan minimum 60 sehingga 110 km sejam. Bermakna motosikal itu hanya mampu dipandu dalam jarak yang dekat sebelum terpaksa dicas semula.

AVIRA ANTIVIRUS



Bukan susah untuk mendapatkan lesen bagi Antivirus Avira yang sah. Cuma ianya hanya untuk 3 bulan sahaja. Walau bagaimanapun, lesen ini boleh dikemaskini setiap tiga bulan. Apa yang perlu anda lakukan adalah, pergi link dan isikan maklumat yang berkaitan dan anda akan mendapat lesen avira anda yang sah selama 3 bulan.

Apabila tamat tempoh 3 bulan, pergi semula ke link tadi dan masukkan emel yang berlainan untuk mendapatkan lesen yang sah semula selama 3 bulan.

22.3.11

Cara membuang virus shortcut di dalam pendrive dan external hard disk



special thanks to : http://jomphp.com/

Cara mudah

Gunakan software Hidden file Tool : Download Hidden File Tool. Kemudian run, dan ikut langkah berikut.
hidden file tool
Ok, pada bahagian open path buka direktori pendrive atau external hard disk anda. Contohnya J:. Dan pada bahagian filter delete *.* dan biarkan kosong. Pada bahagian attributes click pada Hidden dan System. Kemudian tekan scan dan file2 anda yang hilang akan dijumpai, dan anda boleh lihat attribute bagi file2 yang hilang ini ialah HSA membawa maksud superhidden.
Superhidden file tidak boleh dilihat dengan mudah seperti anda show/hide hidden file dalam folder options.
hidden file tool[5]
Untuk restore file2 yang superhidden, tekan shift dan highlight semua file yang hendak direstore. Kemudian tekan change, dan tunggu sebentar file2 tersebut akan direstore kembali.
Cuba periksa pendrive atau external hardisk anda, kalau dah berjaya restore tahniah diucapkan.

4. Periksa kehadiran malware/spyware lain dalam komputer anda

Mungkin dalam komputer anda masih ada saki-baki malware lain yang tertinggal? Jadi menggunakan perisian seperti superantispyware anda boleh scan dan jika jumpa terus hapuskan malware tersebut.

5. Buat full scan antivirus + antispyware

Jika anda ada masa baru buat full scan pada windows anda. Sebab saya tak nasihatkan anda buat full scan pada awal2 lagi sebab full scan biasanya mengambil masa sangat lama. Anda hanya perlu hapuskan file2 tertentu sahaja.

6. Buat scan dalam safe mode

Jika perlu, atau mungkin virus tidak dapat didelete dalam windows biasa, anda mungkin terpaksa membuat full scan menggunakan windows dalam safe mode. Caranya, tekan f8 masa windows start.





Cara manual,

Untuk memulihkan folder yang telah dihidden disebabkan virus…first sekali buka command prompt; tekan start menu > run > taip cmd.
Untuk memulihkan folder2 dalam drive C: dalam cmd, taip attrib c:*.* /d /s -h -r -s
Untuk memulihkan folder2 dalam drive D; dalam cmd, taip attrib d:*.* /d /s -h -r -s
Untuk mengetahui apakah command2 diatas, dalam cmd, taip help attrib





1. Gunakan Antivirus yang berkesan

Laptop kawan saya pernah kena virus ini dan dia pakai avast antivirus. Dah pakai latest definition tapi malangnya bila scan satu habuk tak jumpa pun virus. Jadi pastikan pakai antivirus yang reliable.
Saya cadangkan pakai Microsoft Security Essential (link) + Super Antispyware (link) untuk perlindungan kepada sistem windows anda. Dua-dua perisian tu percuma.

2. Buat selective scan/custom scan

microsoft security essential
Selective scan bermaksud scan guna antivirus hanya pada drive yang infected ataupun scan running processes/memory. Ini bertujuan untuk menghapuskan proses virus yang sedang aktif dalam background, serta menghapuskan file2 virus dalam pendrive atau shortcut dengan lebih pantas.
Kalau buat full scan lama sangat masa yang perlu diambil.

3. Unhide hidden file

Lepas scan dengan MSE patutnya virus shortcut dalam pendrive semua dah kena delete. Jika ada shortcut2 lagi yang tertinggal anda boleh control + A kemudian delete shortcut tersebut.
Sebenarnya, file2 dalam pendrive anda bukannya musnah dan menjadi shortcut, tetapi virus tersebut telah membuat semua file dalam pendrive anda menjadi superhidden. Shortcut2 tu sebagai taktik untuk mengelirukan mangsa supaya salah sangka file2 mereka telah musnah dan mereka harus format pendrive untuk mengembalikan kepada asal.

15.3.11

Foto menarik dari geng2 Fotographers



Beberapa foto HEBAT untuk tatapan bersama diambil dari pelbagai sumber untuk tatapan peribadi dan umum. Sebab : ia cantik menarik, indah dan unik. Kalau2 gmbr2 anda anda disini dan tak nak dimasukkan disini, sound2 la k.

Durian tumbuh di batang pokok: caya tak ?



Teringat dengan durian kita orang dulu yang besar, kunign dan enak

kanak2 terpintar : Victoria Cowle - IQ 162 mengalahkan Bill gates




Victoria Cowle 
(Intelegence Quotient IQ) IQ 162
telah mengalahkan Albert Einstein dan Stephen Hawking.
Bil Gates IQ 160.
Sigmund Freud yang memiliki IQ 156
Napoleon Bonaparte IQ 145
Hillary Clinton yang memiliki IQ140
Rata-rata penduduk di dunia memiliki IQ100.
Saya sukan permainan puzzle dan berfikir suatu masa nanti akan mempelajari ilmu alam, khususnya biologi
Berusia
11 tahun
Dibesarkan di Claverley, England
mata pelajaran kegemaran saya adalah
biologi
gemar
berenang dan bermain muzik

 

14.3.11

Jepun : Gempa bumi - sumber internet



Dengan skala 8.4 tu besar sangatlah gegaran itu. dan seperti yang anda saksikan . . . itulah yang telah berlaku kepada negara Jepun. Kalau diikutkan pun . . ada juga yang mengatakan bahawa ia adalah tanda2 kejatuhan Jepun dan perpindahan empayar perdagangan ke China dan India. 
Apapun . . tabah dan bersabar wahai rakyat2 Jepun. Teruskan hidup walaupun permulaannya kini dalam kepayahan.

Najin n Anwar




10.3.11

SEBANDI's BLOG: DULU LAIN SEKARANG LAIN Apa tidaknya, dulu seora...



Inilah post awal2 blog saya dulu, waktu ni baru berjinak2 dgn blog.

SEBANDI's BLOG: DULU LAIN SEKARANG LAIN

Apa tidaknya, dulu seora...
: "DULU LAIN SEKARANG LAIN Apa tidaknya, dulu seorang guru (Peg. Pel. Daerah), kini bergelar YB. Cikgu LIWAN kini mula mengarah langkah ke ar..."

SEBANDI's BLOG: Kenapa melayari Blog saya : Sekadar info: Layari t...



SEBANDI's BLOG: Kenapa melayari Blog saya : Sekadar info: Layari t...

Kenapa melayari Blog saya : Sekadar info: Layari terus




Rumah ku . . .



Sewaktu perasmian rumah ku . .
bekas putih tu rupa2nya goggle map x update lagi
padi di belakang rumah
benda ni pun ada
ini sama juga
ha . . nak yang ni pun ada
pandangan dari belakang

Happy Birthday Nenek, Mummy, JJ and NanaKek



Kek Nenek
Kek Nana
Kek Nana
Kek Mummy
Sambutan birthday Mummy and Nana dibuat Mac ni. Tapi tu la kalau budak2 ni tgk kek, semua nak. So kena beli la sekali untuk yang lain tu

Nenek pula disambut 28 Feb ari tu oleh adik beradik dan keluarga yang lain

Nenek jumpa jodoh di Facebook



Facebook berhasil mengantarkan kebahagiaan pada seorang nenek. Wanita berusia 77 tahun ini berhasil mendapat jodoh lewat jejaring sosial itu. Bagaimana kisahnya?
Barbara Moore, 77 tahun, dan Laurence Brocklesby, 82 tahun, bukanlah usia rata-rata pengguna yang sering memanfaatkan layanan jejaring sosial.
Moore memanfaatkan komputer setelah suaminya meninggal empat tahun yang lalu. Anak dan cucunya menggunakan Facebook, namun mantan suster ini tidak terlalu tertarik untuk bergabung dengan anak muda. Ia memanfaatkan media itu untuk mencari teman kerjanya dahulu. Saat itulah, ia bertemu dengan Brocklesby yang sudah bercerai sejak 16 tahun lalu.
Awalnya, Moore hanya bertanya soal tips berkebun kepada Brocklesby. Namun, pasangan ini merasa cocok dan berbincang via media online setiap hari.
“Kami berbicara soal apapun seperti hobi, kebiasaan minum teh dan segala sesuatu yang kami lakukan setiap hari. Ini menakjubkan untuk tahu betapa banyak kesamaan di antara kami dan kami begitu terbuka di internet. Saya merasa bisa menceritakan apapun kepadanya tanpa perlu khawatir,” kata Moore.
Setelah berkenalan tiga bulan di Facebook, keduanya memutuskan untuk saling bertemu di dunia nyata. Sebelumnya, mereka telah saling bertukar foto sehingga tahu raut muka satu sama lain.
“Kami telah berbicara apapun di internet dan saling menelepon di malam hari,” kata Brocklesby, yang mantan tentara.

Pemimpin terlama di dunia



Gonjang-ganjing di Mesir yang telah menewaskan sedikitnya 100 warga-nya hingga pekan lalu, adalah bentuk perlawanan kekuasaan sang presiden yang begitu lama memerintah.

Muhammad Husni Sayyid Mubarrak, nama lengkap Husni Mubarrak, adalah Presiden Mesir dalam 30 tahun terakhir sejak pertama dilantik pada 14 Oktober 1981. Namun ternyata, ada pemimpin (raja/presiden) di dunia yang lebih lama berkuasa darinya! Berikut 10 pemimpin terlama di dunia versi www.telegraph.co.uk:


1. Pemimpin Kerajaan Thailand, Bhumibol Adulyadej (Tanggal lahir: 5 Desember 1927)

Masa kekuasaan : 64 tahun

Periode kekuasaan : 9 Juni 1946 s.d sekarang

Rama IX, nama bangsawan Raja Bhumibol, yang sebenarnya lahir di Massachusetts, Amerika Serikat, masih tercatat sebagai pemimpin negara paling lama berkuasa di dunia. Meski lama memimpin, Raja Bhumibol sangat populer, dicintai rakyatnya, dan masih memiliki pengaruah kuat dalam peta politik di negaranya.

2. Pemimpin Kerajaan Inggris, Ratu Elizabeth II (Tanggal lahir: 21 April 1926)

Masa kekuasaan : 59 tahun

Periode kekuasaan : 6 Februari 1952 s.d sekarang

Masa kekuasaannya telah menemui perubahan dunia bidang sosial, politik, teknologi, dst. Mulai dari era Perang Dingin, perdana menteri legendaris Margareth Thatcher, hingga kematian Putri Diana. Ratu Elizabeth merupakan pemegang ketiga tahta Kerajaan Inggris, yang memiliki kekuasaan politik secara de jure dan sangat populer di mata rakyatnya maupun dunia.

3. Pemimpin Kerajaan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah (Tanggal lahir: 5 Oktober, 1967)

Masa kekuasaan : 43 tahun

Periode kekuasaan : 5 Oktober 1967 s.d sekarang

Sultan Bolkiah bukan hanya raja, tapi juga kepala negara dengan otoritas penuh. Sekalipun ada senat di negara kaya ini, namun kekuasan politik berada di tangannya. Raja satu ini peroleh doctor honoris causa bergengsi dari Universitas Oxpord. Dikenal sebagai pecinta mobil mewah, dilaporkan memiliki koleksi mobil mewah seharga lebih dari US$4 milyar!

4. Presiden Libya, Kolonel Kaddafi (Tanggal lahir: 7 Juni 1942)

Masa kekuasaan : 41 tahun

Periode kekuasaan : 1 September 1969 s.d sekarang

Setelah melakukan suksesi berdarah kepada presiden Libya terdahulu, Raja Idris I, lebih dari 40 tahun lalu, Kolonel Kadafi langsung menerapkan kebijakan berani yakni politik anti barat. Karenanya, setiap ada tindakan teroris, namanya kerap disangkutpautkan pemimpin Barat. Namun dalam dekade terakhir, sikapnya cenderung melunak, terbukti dengan pengakuannya untuk ikut bertanggung jawab pada kasus pengeboman Lockerbie.

5. Pemimpin Kerajaan Denmark, Ratu Margrethe II (Tanggal lahir: 16 April 1940)

Masa kekuasaan : 39 tahun

Periode kekuasaan : 14 Januari 1972 s.d sekarang

Ratu Margrethe adalah ratu kedua dalam Kerajaan Denmark, yang memiliki kekuasan politik terbatas seperti Ratu Elizabeth. Yang menarik adalah keahliannya dalam melukis dan menerjemahkan bahasa, sekaligus dikenal sebagai ratu yang hobi merokok!

6. Pemimpin Kerajaan Swedia, Raja Carl XVI Gustaf (Tanggal lahir: 30 April 1946)

Masa kekuasaan : 37 tahun

Periode kekuasaan : 15 September 1973 s.d sekarang

Raja Carl menjadi pemimpin setelah kematian kakeknya, Raja Gustav VI Adolf. Meski jadi raja, namun perannya sebatas kegiatan seremonial tanpa kekuasan politik berarti. Dia juga dikenal sebagai pemimpin yang kerap mengumumkan penghargaan Nobel di setiap tahunnnya.

7. Pemimpin Kerajaan Spanyol, Raja Juan Carlos (5 Januari 1938)

Masa kekuasaan : 35 tahun

Periode kekuasaan : 22 November 1975 s.d sekarang

Raja Spanyol satu ini dikenal setelah dia terpilih pemimpin legendaris Spanyol, Jenderal Franco, untuk meneruskan kekuasaan dari ayahnya, The Count of Barcelona. Dia dikenal dunia setelah berhasil mengantarkan transisi pemerintah Spanyol dari sistem diktator ke parlementer pada tahun 1978.

8. Presiden Yaman, Ali Abdullah Saleh (Tanggal lahir: 21 Maret 1942)

Masa kekuasaan : 33 tahun

Periode kekuasaan: 18 Juli 1978 s.d sekarang

Setelah menjadi Presiden Yaman Utara hampir 12 tahun lamanya, Ali Abdullah menjadi Presiden Republik Yaman yang dipilih dalam pemilu tahun 1999. Meski pernah mengklaim tidak akan mau jadi presiden lagi pada 2002 lalu, namun akhirnya dia berubah pikiran sehingga tetap jadi presiden sampai sekarang.

9. Presiden New Guinea, Teodoro Obiang Mbasogo (Tanggal lahir: 5 Juni 1942)

Masa kekuasaan : 32 tahun

Periode kekuasaan: 3 Agustus 1979 s.d sekarang

Presiden Obiang banyak dikenal atas tindak pelanggaran hak asasi dan tindak korupsi serius. Karenanya, komisi HAM PBB telah mem-black list dirinya.

10. Presiden Indonesia, Suharto (Tanggal lahir: 8 Juni 1921)

Masa kekuasaan : 32 tahun

Periode kekuasaan: 27 Maret 1968 s.d 21 Mei 1998

Selama masa pemerintahannya, dia dikenal memiliki kepemimpinan yang tegas dan diikuti jajarannya. Namun demikian, praktek KKN yang melibatkan keluarganya, kental terjadi hingga kekuasan rakyat menumbangkan pada tahun 1998 lalu.


Gonjang-ganjing di Mesir yang telah menewaskan sedikitnya 100 warga-nya hingga pekan lalu, adalah bentuk perlawanan kekuasaan sang presiden yang begitu lama memerintah.

Muhammad Husni Sayyid Mubarrak, nama lengkap Husni Mubarrak, adalah Presiden Mesir dalam 30 tahun terakhir sejak pertama dilantik pada 14 Oktober 1981. Namun ternyata, ada pemimpin (raja/presiden) di dunia yang lebih lama berkuasa darinya! Berikut 10 pemimpin terlama di dunia versi www.telegraph.co.uk:


1.Pemimpin Kerajaan Thailand, Bhumibol Adulyadej (Tanggal lahir: 5 Desember 1927)

Masa kekuasaan : 64 tahun

Periode kekuasaan : 9 Juni 1946 s.d sekarang

Rama IX, nama bangsawan Raja Bhumibol, yang sebenarnya lahir di Massachusetts, Amerika Serikat, masih tercatat sebagai pemimpin negara paling lama berkuasa di dunia. Meski lama memimpin, Raja Bhumibol sangat populer, dicintai rakyatnya, dan masih memiliki pengaruah kuat dalam peta politik di negaranya.

2. Pemimpin Kerajaan Inggris, Ratu Elizabeth II (Tanggal lahir: 21 April 1926)

Masa kekuasaan : 59 tahun

Periode kekuasaan : 6 Februari 1952 s.d sekarang

Masa kekuasaannya telah menemui perubahan dunia bidang sosial, politik, teknologi, dst. Mulai dari era Perang Dingin, perdana menteri legendaris Margareth Thatcher, hingga kematian Putri Diana. Ratu Elizabeth merupakan pemegang ketiga tahta Kerajaan Inggris, yang memiliki kekuasaan politik secara de jure dan sangat populer di mata rakyatnya maupun dunia.

3. Pemimpin Kerajaan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah (Tanggal lahir: 5 Oktober, 1967)

Masa kekuasaan : 43 tahun

Periode kekuasaan : 5 Oktober 1967 s.d sekarang

Sultan Bolkiah bukan hanya raja, tapi juga kepala negara dengan otoritas penuh. Sekalipun ada senat di negara kaya ini, namun kekuasan politik berada di tangannya. Raja satu ini peroleh doctor honoris causa bergengsi dari Universitas Oxpord. Dikenal sebagai pecinta mobil mewah, dilaporkan memiliki koleksi mobil mewah seharga lebih dari US$4 milyar!

4. Presiden Libya, Kolonel Kaddafi (Tanggal lahir: 7 Juni 1942)

Masa kekuasaan : 41 tahun

Periode kekuasaan : 1 September 1969 s.d sekarang

Setelah melakukan suksesi berdarah kepada presiden Libya terdahulu, Raja Idris I, lebih dari 40 tahun lalu, Kolonel Kadafi langsung menerapkan kebijakan berani yakni politik anti barat. Karenanya, setiap ada tindakan teroris, namanya kerap disangkutpautkan pemimpin Barat. Namun dalam dekade terakhir, sikapnya cenderung melunak, terbukti dengan pengakuannya untuk ikut bertanggung jawab pada kasus pengeboman Lockerbie.

5. Pemimpin Kerajaan Denmark, Ratu Margrethe II (Tanggal lahir: 16 April 1940)

Masa kekuasaan : 39 tahun

Periode kekuasaan : 14 Januari 1972 s.d sekarang

Ratu Margrethe adalah ratu kedua dalam Kerajaan Denmark, yang memiliki kekuasan politik terbatas seperti Ratu Elizabeth. Yang menarik adalah keahliannya dalam melukis dan menerjemahkan bahasa, sekaligus dikenal sebagai ratu yang hobi merokok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...