Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

11.8.11

Bakun: Sembilan mati, 50 dijangkiti. Kenapa??

BERITA-BERITA DIBAWAH ADALAH DAPATAN DARI PELBAGAI SUMBER INTERNET UNTUK BACAAN DAN INFO BERSAMA BAGI TUJUAN BAIK. IA PERLU UNTUK PENAMBAHAN INFORMASI KITA BERSAMA.

Menurut seorang pegawai pengurusan bagi satu daripada sub-kontraktor projek berkenaan, sebahagian daripada pekerja di situ dijangkiti sejak projek itu bermula. Pegawai yang tidak mahu dikenali itu melahirkan kebimbangannya kerana mendakwa beliau mempunyai maklumat berhubung sembilan orang yang telah meninggal dunia akibat dijangkiti sejak setahun lalu.
Katanya lagi, dia menjangkakan tidak kurang 50 lagi pekerja di syarikatnya telah pulih selepas menerima rawatan sepanjang tempoh yang sama. Kebanyakan pekerja adalah rakyat asing dan mereka lazimnya dihantar pulang selepas dirawat kerana syarikat tidak mahu mengambil risiko kebimbangan penyakit itu menular. Penyakit itu dilaporkan boleh kembali walaupun mereka yang telah dirawat itu telah pulih.
Dakwanya lagi, majikannya telah menghantar pulang 10 pekerja atas sebab berkenaan sepanjang tahun lalu dan ada juga yang dihantar pulang tanpa rawatan. “Pekerja yang mati tidak menerima rawatan pada peringkat permulaan kerana mereka tidak melaporkan yang mereka sakit. Ini kerana mereka bimbang akan dihantar pulang,” katanya.
Pekerja-pekerja terbabit dipercayai terdedah kepada jangkitan ketika menjalankan tugas-tugas menggerudi tanah. “Saya bimbang ini akan berterusan dan menular kepada pekerja di empangan Murum,” katanya.Beliau juga mendakwa dua orang kini terlantar di unit rawatan intensif (ICU) di hospital Bintulu, termasuk seorang penduduk kampung masyarakat Belaga yang dipindahkan berikutan pembinaan empangan itu. (Dipetik dariapada Portal Berita Malaysiakini)


Ulasan Belagakini.
Sejak sekian lama daerah Belaga menjadi sarang segala kegiatan “GELAP”, banyak perkara dirahsiakan daripada pengetahuan awam dan  gagal dihidu oleh pihak media. Kedudukan Belaga di kawasan terpencil menyukarkan liputan media dan menghadkan penyaluran maklumat.
Pada bulan lepas beribu-ribu ikan mati di empangan Bakun. Namun sehingga kini penduduk Belaga masih tidak mengetahui apa puncanya. Adakah ikan itu mati kerana ajalnya sudah tiba??? atau kerana keracunan/diracun  atau terdedah kepada logam berat seperti merkuri. Kini Portal Berita Malaysiakini  melaporkan pula Kes-kes penyakit Meliodosis, dan seperti mana yang kita sedia maklum, Bakun juga sarang “kegiatan pelacuran”. Adakah ini harga sebuah pembangunan. Tepuk dada dan fikir-fikirkanlah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...