Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

16.11.11

GURU: 9 JAM BEKERJA ?wah .. oleh kerana pendidikan ini dinamik maka ia akan sentiasa berubah2 sesuai peredaran masa, perkembangan budaya dan perubahan persekitaran dunia. Namun yang pasti ramai guru tidak menyukai perubahan ini. Apapun, ia adalah keputusan kerajaan terhadap perubahan sistem dalam pendidikan dan pastinya ada tujuan di sebalik semua perubahan ini.

Nilai peribadi kita akan sangat mempengaruhi keputusan kita terhadap hal sebegini. Jika kita orang luar dari dunia pendidikan.. sememangnya akan melihat bahawa tugas2 guru ini agak lenggang dan relax khususnya disesetengah tenpat. Namun jika kita dalam dunia pendidikan.. kita tahu permasalahan dan karenah yang sentiasa dihadapi. Malah ada yang mengatakan bahawa tugas bukan sahaja sehingga hari Jumaat. Sbeliknya melangkaui hari sabtu dan ahad. Ditambah pula dgn setiap insan akan berdepan dengan anak2 yang pelbagai karenahnya sehingga ia memeningkan kepala ramai orang.

Walaupun ia masih merupakan projek rintisan dan hanya melibatkan 19 sekolah di Sarawak. Ia pasti akan memberi dapatan yang 50-50% kepada segenap golongan masyarakat. Buat masa ini ia akan digunapakai oleh Melaka, Pahang dan Johor.

Sesuatu yang mengejutkan dunia pendidikan namun mudah2an ia membawa kepada kebaikan dan memartabatkan sistem pendidikan negara ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...