Followers: Layan Terus . . .

My LB Adds

30.7.12

Futsal Super Cup Ver.1.0 - Anjuran RS Cooperatian



Pemenang Futsal Super Cup Ver.1.0 kali ini:

1st - A.M. Junior
2nd - Corithiba
3rd - Alo Aloha
4th - Mar SC
Best Player - Pemain No.7 A.M Junior (tak sempat ambik nama pula)
Best Keeper - Keeper Team Corithiba.

Tahniah kepada semua.. kerana telah menjayakan aktiviti ini dan menjadikan ia lebih baik dan menarik.

Bila korang rasa ok; kami pun rasa ok heheh

20.7.12

Bahana hutang:





* 1.2 juta orang kakitangan awam di negara ini berhutang menyebabkan ada di antaranya membawa pulang hanya 40 peratus saja daripada gaji mereka setiap bulan.

* Pada tahun 2009, Jabatan Insolvensi Malaysia melaporkan seramai 1,086 penjawat awam diisytiharkan muflis yang mana 72.74 peratus daripadanya adalah lelaki.

* Kumpulan berpendapatan sederhana dan bawahan adalah paling ketara berhutang, setidak-tidaknya membuat pinjaman rumah atau kenderaan atau pinjaman peribadi.

* Dianggarkan lima peratus kakitangan awam terpaksa bekerja sambilan. Misalnya, daripada 20,000 pemandu teksi di Lembah Klang ini 10 peratus adalah kakitangan awam yang melakukan secara sambilan.

* Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2010 menunjukkan isi rumah di Malaysia menggunakan 48 peratus dari gaji mereka untuk bayar hutang.

Kurangkan berhutang





* Tinggalkan kad kredit di rumah
* Tambah pendapatan
* Cari sumber pendapatan yang lain tetapi dengan syarat:
* Tidak perlu keluar simpanan yang banyak
* Jangan tambah perbelanjaan sara hidup
* Tekad enggan tambah hutang baru

Tips apabila hadapi masalah kewangan:





* Kurangkan perbelanjaan sara hidup
Contoh: rokok, menonton wayang, majalah/komik, pakaian berjenama yang mahal dan sebagainya.

Lapan tip membayar hutang: AKPK





1. Bayar hutang anda sebaik saja anda mendapat wang pinjaman.
2. Lebihkan sedikit bayaran bulanan.
3. Bayar sebelum tarikh matang.
4. Bayar pinjaman apabila ada lebihan wang.
5. Kekalkan bayaran yang sama apabila kadar faedah turun.
6. Tingkatkan bayaran bulanan apabila gaji atau pendapatan naik.
7. Jual barang terpakai dan guna wang untuk bayar pinjaman.
8. Biayai semula pinjaman dengan bank yang tawar faedah lebih rendah.

Teknik-teknik bagaimana identiti boleh dicuri semasa memasukan Usernama dan Katalaluan:



thanks to azli On air


1. Konsep Keylogger:
  • hardware - dipasang di kabel sambungan keyboard dan didalam keyboard
  • software - dipasang didalam komputer
  • wireless (WiFi/Bluetooth)
  • rakaman audio semasa menaip
  • rakaman pergerakan jari semasa menaip
  • keyboard overlay
  • wireless keyboard
  • Electromagnetic emissions.
Untuk mengelirukan Keylogger:
1. Taip Abjad di ruang text dan gunakan arahan copy dan paste kedalam ruang kata laluan.
2. Taip dengan mencampur adukan maklumat, contoh: taip sebahagian katalaluan didalam ruang dan taip ditempat lain sebelum sambung katalaluan.
3. Gunakan papan kekunci maya secara online.
4. Gunakan form filler (tanpa menyimpan kata laluan)

Keylogger juga telah wujud didalam telefon bimbit.

13.7.12

Dari SMS: Macam2 penipuan ni





Macam2 penipuan ni. Dapat SMS sebenarnya. Dan rupa2nya ramai juga yg dapat benda yang sama

Check these out!!

http://www.muslimconsumer.org.my/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=219:aduan-pilihan-sms-penipu&catid=68:aduan-pilihan&Itemid=247

6.7.12

7 GOLDEN CREDIT CARD TIPS:



7 GOLDEN CREDIT CARD TIPS: thanks to AKPK

1.Keep To Just Two (2) Credit Cards.

2. Treat Your Cards Like You Treat Your Own Cash    
- track when and where you use it.

3. Don’t Swipe If Can’t Afford To Repay In Full.

4. Pay More Than Minimum Due Monthly
- the compounding interest is high!

5. Avoid Taking Cash Advances
- the finance charges are high!

6. Check The Monthly Statements
- ensure there are no irregularities.

7. Shop Online Only With Trusted Websites.

betul juga ni...
kadang2 nak show off ada kad banyak
beli guna cc nak.. tapi masa bayar memang slow sangat2222
so kalau dah bayar slow... kira dah bayar bunga saje.. bayaran sebenar lalu tidak langsai

sebenarnya...
saya dah cancel CC saya
mula2nya rasa payah juga bila xde. maklum la susah nak buat urusan yang berkaitan
tapi so far..... ok juga

5.7.12

Penjawat awam . . .



 

Penjawat awam (Presiden CUEPACS: Datuk Omar Osman ):
1.
Ubah mentaliti dan budaya kerja
2.
Sokong penjawat berpendapatan tinggi tapi harus diseimbangkan dengan sikap dan kerja dilakukan

Masalah:
1.
Mohon kenaikan gaji tapi budaya masih di takuk lama
2.
Sentiasa berada di zon selesa

Lakukan:
1.
Sahut cabaran
2.
Tingkatkan budaya saing

PM:
1.
Sikap Cepat Tepat dan Integriti (CTI) dalam laksanakan tugas
harian
2.
perlu disokong dgn Produktiviti, Kreativiti dan Inovasi (PCI)

4.7.12

DUNIA KERJAYA - perspektif hari ini



Kadang2 bila difikirkan sepanjang kerjaya kita ni.. memang ramai yang bermasalah dari pelbagai aspek dalam kerjaya mereka. dan ia melibatkan SIKAP yang amat sukar dibentuk kecuali dgn hati sendiri yang mahu berubah melalui teguran, bimbingan dan nasihat. Yang hardcore pula nak kena TINDAKAN TEGURAN BERTULIS dan AMARAN.. baru menunjukkan sedikit perubahan. Ia pula tidak akan lama jika tiada keinginan utk berubah.

Kita sedia maklum bahawa bila umur meningkat produktiviti pun akan menurun namun biarlah sesuai usia dan bukan kerana SIKAP yang dah mula merundum. Malah.. jika dilihat orang yang memang rajin akan terus rajin walaupun dah kepada umur dimamah usia.

Benar juga kata2 presiden CUEPACS.. semua nak gaji dan kebajikan terjaga tapi pada masa sama, keseimbangan dalam kerja harian juga harus ditingkatkan bagi menghadapi cabaran dunia kerja dan persaingan semasa.

JOM KERJA !!!
Thanks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...